Toezicht gemeenten op kinderopvang nog onvoldoende

Slechts de helft van de gemeenten heeft sinds de invoering van de Wet kinderopvang in 2005, beleid ontwikkeld voor toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang....

ANP

Dat is zelfs voor een overgangsjaar een teleurstellend resultaat, stelde de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) maandag.

Volgens de Wet kinderopvang zijn gemeenten verantwoordelijk voor toezicht op en handhaving van de kwaliteit van kinderopvang. Voor de uitvoering daarvan schakelt de gemeente de GGD in. In de meeste gemeenten is die samenwerking wel tot stand gekomen, maar voerde de GGD niet het wettelijk verplichte aantal inspecties uit, aldus de IWI.

De inspecties die wel werden uitgevoerd, beperkten zich voornamelijk tot controles van nieuwe kinderopvangcentra en van centra waarvan de kwaliteit ter discussie stond. De gemeenten hadden voor 2005 een budget van zeven miljoen euro voor toezicht, maar dat hebben ze bij lange na niet uitgegeven.

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken laat naar aanleiding van de conclusies van de IWI onderzoeken of het toezicht door gemeenten in 2006 is verbeterd. Er mag niet zonder meer van worden uitgegaan dat dit het geval is, schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden