'Toets op niveau geeft leerling zelfvertrouwen'

In zijn opiniebijdrage 'Nieuwe Cito-toets laat de sociale ongelijkheid van de jaren vijftig herleven' (O&D, 20 november) stelt Jaap Dronkers dat er binnenkort twee veranderingen worden doorgevoerd in de Citotoets: de toets krijgt twee niveaus en wordt pas in mei afgenomen. Dat er twee niveaus zijn van de Citotoets, is niet nieuw. Dat de toets in mei wordt afgenomen, is niet waar. Hoe zit het wel?


Cito heeft al sinds 2004 twee verschillende versies van de eindtoets: de 'gewone' papieren 'Eindtoets Basis' en de 'Eindtoets Niveau'. De niveautoets was bestemd voor leerlingen met een leerachterstand van anderhalf jaar of meer en tot nu toe alleen digitaal beschikbaar. Voor sommige scholen was het een probleem dat zij de niveautoets alleen digitaal konden afnemen. Ook werd er vaak voor gekozen om kinderen met een grote achterstand helemaal niet deel te laten nemen aan de eindtoets.


Omdat Cito het belangrijk vindt dat iedere leerling kan laten zien wat hij kan, bieden wij de niveautoets nu ook op papier aan. Hierdoor kunnen alle leerlingen in dezelfde periode en gewoon in het klaslokaal samen met de klasgenoten de voor hen geschiktste versie van de toets maken. Ook is de doelgroep van de niveautoets verbreed. Deze is nu ook voor leerlingen die naar verwachting naar vmbo-bb of -kb zullen gaan.


Er is geen sprake van preselectie en onder- of overadvisering, maar van toetsing op maat. Leerlingen een toets laten maken die aansluit op hun niveau, geeft hun het gevoel dat zij de toets goed kunnen maken. Leerlingen kunnen laten zien wat ze wel kunnen, waardoor de nadruk niet langer ligt op wat zij niet kunnen. Hierdoor ervaren zij meer zelfvertrouwen en motivatie.


Het is een misverstand dat wanneer leerkrachten kiezen voor de niveautoets, het advies over het vervolgonderwijs eigenlijk al vastligt, namelijk vmbo-kb of vmbo-bb. Deze leerlingen kunnen op basis van hun score voor deze toets nog steeds een hoger advies krijgen. Met beide toetsen is het bijvoorbeeld mogelijk om een havo-advies te krijgen. Een leerling die de niveautoets maakt, moet alleen meer vragen goed beantwoorden voor een havo-advies dan bij de eindtoets.


Een ander misverstand van Jaap Dronkers is dat de eindtoets in 2013 in mei wordt afgenomen. Dat is niet het geval. Er ligt een wetsvoorstel waarin sprake is van afname in april, maar de eindtoets wordt in 2013 afgenomen in februari.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden