Toetjesfabrikant Danone weet Verkade te verwerven

De oorlog rond koekjesfabrikant United Biscuits, het moederbedrijf van Verkade, lijkt voorbij. De directie van het Britse concern adviseert haar aandeelhouders het bod van het Franse voedingsmiddelenconcern Danone te accepteren....

Van onze redactie economie

Eerder deze week toonde United Biscuits zich nog ingenomen met het bod van het Amerikaanse Nabisco. Danone, gesteund door een groep financiers, betaalt evenwel meer: omgerekend ongeveer 4,2 miljard gulden.

Hoewel de Amerikanen honderd miljoen minder boden, kwam dat bod met 2,45 pond per aandeel al neer op 30 procent meer dan de koers op het moment waarop de snoep- en snackfabrikant zichzelf twee maanden geleden in de etalage zette. Wat de volgende zet van Nabisco is, is niet duidelijk. Andere kopers hebben drie weken de tijd om een concurrerend bod uit te brengen.

Als de financiers van het Amerikaanse Nabisco in het stof bijten, zullen ze in elk geval flink winst maken op de aandelen United Biscuits die ze in de afgelopen weken hebben gekocht. Hun belang beloopt ruim 30 procent, tegen de huidige koers goed voor een winst van bijna 100 miljoen gulden.

De koers van het Britse koekjesbedrijf is fors opgelopen sinds de overnamestrijd tussen de Amerikaanse en Europese kopers is ontbrand. Gisteren sloot het fonds op de Londense beurs 9 pence hoger op 2,65 pond.

Wat de overname betekent voor de ongeveer 450 werknemers van Verkade in Nederland, is nog niet duidelijk. Anders dan Nabisco heeft Danone koekjesfabrieken in de Benelux, waardoor mogelijk activiteiten moeten worden samengevoegd.

Finalrealm, de groep financiële instellingen die samen met Danone het bod uitbrengt, is van plan de Britse activiteiten van United Biscuits te houden, maar alle niet-Britse fabrieken aan Danone over te doen. Ook wil de koper na de overname snijden in de kosten bij het niet al te best draaiende United Biscuits. Volgens een adviseur die betrokken is bij Finalrealm moet het overgenomen concern goedkoper draaien, maar dat betekent niet per se dat er banen verdwijnen.

De Nederlandse top van United Biscuits Nederland in Amsterdam houdt voorlopig even het hoofd koel. 'We hebben het gevoel dat de zaak wellicht nog niet afgelopen is', verklaart een woordvoerster vrijdag.

'Er zijn nog zoveel partijen bezig. We wachten maar af. We kunnen toch niks doen.' Wel wordt het gevecht om de koekjes in haar ogen spannend. 'Het heeft toch allemaal met geld te maken.' Intussen zijn de werknemers bij de Nederlandse vestigingen al ingelicht via het interne computernetwerk: 'Iedereen volgt de zaak.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden