Toetje met de hemelse smaak van zuurzak

Waar zit de Nederlandse ijssalon van het jaar? Dat wordt maandag bekend. Dan begint de Week van het Ambachtelijk IJs. Als voorproefje: meester-ijsbereiders in het buitenland.

1. Heladeria Andres Sirvent Calahora, Spanje

Bij meester-ijsbereider Andres Sirvent kom je niet voor een ordinair citroenijsje. Bij Sirvent, een van de meest onderscheiden ijsmakers ter wereld, kun je kiezen uit ruim 120 smaken - met opmerkelijke creaties als groene olijf, wortel-selderij-sinasappel, rode piquillopeper of venkel. Deze laatste smaak is de favoriet van de Spaanse koningin Sofia. Maar ook de sultan van Brunei, 's werelds rijkste vorst, behoort tot de vaste klantenkring van Sirvents ijssalon.


2. Gelateria di Piazza San Gigmignano, Italië

Bewonder de middeleeuwse Toscaanse muren, de dertien torens, de waterput op het Piazza della Cisterna. En dan staat daar, op het centrale plein, misschien wel 's werelds bekendste ijssalon: de Gelateria di Piazza. Met dank aan Sergio Dondoli, ijsmaker en professor aan de gerenommeerde Gelato University in Bologna. Het lokale geloof wil zelfs dat van alle vrouwen die eten van zijn Crema di Santa Fina (roomijs met safraan en pijnboompitten) de zonden worden vergeven.


3. Devon House Kingston, Jamaica

Het 19de-eeuwse gebouw alleen al is een bezoek waard. Het is een meesterwerk van Caribisch-Victoriaanse architectuur en was ooit het huis van de eerste Jamaicaanse miljonair. Maar met louter rondkijken doen we deze populaire ijssalon in hartje Kingston, de Jamaicaanse hoofdstad, beslist tekort. Geniet in de heerlijke tuinen van Devon House van exotische smaken als mango, kokosnoot en zuurzak, of waag je aan een hoorntje Devon Stout, een ijsje met een echte biersmaak.


4. Ice Cream City Tokio, Japan

De opmerkelijkste ijsplek die je maar kunt bedenken is onderdeel van het winkelparadijs Sunshine City in de Japanse hoofdstad Tokio. Tientallen stalletjes verkopen er Italiaanse gelati, Amerikaanse sundae, en soft ijsjes. Tot zover niets aan de hand. Maar bij het 'ijsmuseum' kunnen bezoekers zich te goed doen aan bizarre ijssmaken als zeezout, sojakip, aal, krabsticks of wasabi. Wie echt dapper is - en een sterke maag heeft - gaat voor een bakje slangenijs of koeienmaagijs.


5. Pasticceria Conti Bronte, Italië

Wie het over ijs heeft, kan haast niet om Sicilië heen, volgens velen de bakermat van het ambachtelijk ijs. Ook al claimen steden als Florence, Napels en Zoldo op het Italiaanse vasteland die status eveneens, voor de Sicilianen is ijs maken haast iets religieus. Neem de sorbetti waarin verse vruchten als citroen, aardbei of meloen de hoofdrol spelen en room is vervangen door water en suiker. Of proef het ijs van de beroemde groene pistachenoten uit Bronte. De beste gelato di pistacchio in dit stadje aan de voet van de Etna eet je bij Pasticceria Conti.


6. Celler de Can Roca Gerona, Spanje

Als een restaurant drie Michelinsterren heeft, weet je dat er in de keuken getoverd wordt. En wanneer dan ruim de helft van de desserts ijsjes zijn, begrijp je dat patissier Javi Roca een van de beste ijsbereiders ter wereld moet zijn. Zijn creaties met kaneel of geitenmelk zijn een feest voor de smaakpapillen. Het bijzonderst: een ijsje doortrokken van de rook van een sigaar, 'nummer 4', van Partagás. Wie het sigaar-ijsje op heeft, zal bezweren de kussen te hebben geproefd van zijn of haar rokende partner.


7. Is Fra Skaro Skaro, Denemarken

Kan een heimelijk genoegen ook gezond zijn? Jazeker, zeggen ze op dit kleine eiland - met amper vijftig inwoners - in Zuid-Denemarken. Ze hebben er organisch ijs gemaakt met in plaats van suiker een extract uit een plaatselijke berkensoort. Het gevolg: het ijs bevat slechts 3 procent vet. Singapore Airlines serveerde het ijs al op zijn vluchten tussen Kopenhagen en Singapore. Bij het fabriekje op Skaro regent het internetbestellingen. Ook het kleine café van Skaro verwelkomt steeds vaker liefhebbers van het sund is, het gezonde ijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden