Toespraak Marokkaan leidt tot opschudding

Voorzitter A. Menebhi van de Stedelijke Marokkaanse Raad Amsterdam heeft donderdagavond bij de Kristallnacht-herdenking opschudding veroorzaakt door in zijn toespraak te zeggen dat Israël de rechten van de Palestijnen schendt....

ANP

De uitlatingen van Menebhi werden door een deel van de aanwezigen met enthousiasme onthaald, maar leidden bij anderen tot grote verontwaardiging. De organisatie greep in door de toespraak van de Marokkaanse voorman af te breken. 'Dit is uitdrukkelijk tegen de afspraken met het organiserend comité in. Wij zouden het hebben over antisemitisme en racisme in ons eigen land en niet praten over conflicten in het buitenland, ook niet over het Midden-Oostenconflict', aldus een van de organisatoren.

De herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam was verplaatst naar het Jonas Daniël Meijerplein. Op de gebruikelijke plaats bij het Monument voor het Joods Verzet zou te weinig ruimte zijn voor het verwachte aantal belangstellenden. Uiteindelijk kwam een paarhonderd mensen op de herdenking af.

De organisatie Nederland Bekent Kleur had het oorspronkelijke thema, Vluchtelingen Welkom, veranderd in een manifestatie tegen vreemdelingenhaat, racisme, angst voor moslims en antisemitisme. Dit gebeurde na aanslagen op en bedreigingen van de joodse gemeenschap in de hele wereld.

Kristallnacht was in Duitsland de nacht van 9 op 10 november 1938. Toen gingen in dat land 267 synagogen in vlammen op, werden joodse winkels verwoest en plunderden of vernielden nazi's joodse scholen, huizen, begraafplaatsen en ziekenhuizen. Bijna honderd mensen vonden de dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden