Toeslagen zouden soelaas moeten bieden voor bezuinigingen in de zorg

De ingezonden brieven van vrijdag 11 augustus.

Nieuwbouw van de Belastingdienst in Apeldoorn. Beeld Luuk van der Lee / HH
Nieuwbouw van de Belastingdienst in Apeldoorn.Beeld Luuk van der Lee / HH

Brief van de dag: geen toeslag voor mijn moeder

De verhalen over de onterecht niet uitgekeerde toeslagen brengen mij de onfortuinlijke gang van zaken in herinnering rond de zorgtoeslagen van mijn moeder. Zij had recht op zorgtoeslag, maar heeft geen cent ontvangen. Mijn moeder (geboortejaar 1921, intramuraal wonend met diagnose vasculaire dementie) kon namelijk niet meer zelf met een bankrekening overweg en ik mocht als mantelzorger geen toeslagen innen. 'De Bulgarenfraude, weet u nog', luidde de reactie van de Belastingtelefoon. De Belastingtelefoon stelde twee oplossingen voor. Of ik ging met mijn moeder naar een rechter, die dan kon bepalen of zij inderdaad niet handelingsbekwaam was, of ik stuurde een uitlegbrief met medische gegevens naar een speciale dienst in Apeldoorn. Ik koos voor dat laatste, verstuurde de stukken aangetekend en wachtte maandenlang. De Belastingtelefoon liet mij weten dat het niet mogelijk was op enigerlei wijze contact te leggen met 'Apeldoorn'. Na herhaalde telefoontjes liet de Belastingtelefoon weten dat men de brief en de stukken nooit had ontvangen. Het gaat hier nota bene om vertrouwelijke medische informatie, die aangetekend is verzonden. De Belastingdienst verstuurde nog jarenlang een ambtelijk schrijven aan mijn moeder waarin werd medegedeeld dat zij recht had op zorgtoeslag. Wat navrant is aan dit verhaal: de toeslagen zouden enig soelaas hebben geboden voor de steeds verdergaande bezuinigingen in de zorg. Mijn moeder is overleden in mei 2016. Gelukkig heeft zij geen weet gehad van de kafkaëske vertoning.

Marja van Charante, Utrecht

Broodje kaas? Niet doen!

In het artikel van 10 augustus in Ten Eerste beweert Karel Brookhuis dat een broodje kaas opkauwen tijdens het rijden niet zo gevaarlijk is.

Dat is pertinent onjuist. Het opkauwen kan niet zonder dat het broodje eerst wordt gepakt en in de mond gestopt. Bij beide handelingen is de aandacht niet bij het verkeer.

De eerste kauwbewegingen vereisen onze reuk- en smaakzintuigen en complexe lip-, kaak- en tongbewegingen die extra hersenactiviteit vereisen. Dat is heel wat anders dan continu en gedachtenloos kauwgom rondkauwen als je dat sowieso altijd al doet.

Mijn enige bijna-auto-ongeval was toen ik een broodje at tijdens het rijden, omdat ik geen pauze wilde nemen. Eten en drinken tijdens het chaufferen is het resultaat van gestresst zijn en geen tijd willen nemen om tot rust te komen. Doordat die eetactiviteit wel degelijk de aandacht vergt, ontstaat er dan acuut een dubbel gevaar.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Scherpzinnige formateurs

Welke cartoonist wil eens treffend uitbeelden hoe vier scherpzinnig kijkende Nederlandse formateurs, zittend in hun Hollandse bubbel (kaasstolp) zich opwinden over medisch-ethische kwesties, softdrugsbeleid en Europa, terwijl buiten hun bubbel (kaasstolp) duizenden vluchtelingen verdrinken, Trump en Kim

Jong-un op het punt staan massamoordwapens op te pakken en de aarde voortgaat op te warmen in weerwil van subsidies op zonnepanelen en elektrische auto's?

Ik kan niet tekenen.

Joop Vermeulen, Den Haag

Kalifaatgangers

De column van Elma Drayer en het interview met Sinan Can (5 augustus) schetsen de huiveringwekkende werkelijkheid in het IS-kalifaat. Bij de actuele vraag wat te doen met teruggekeerde kalifaatgangers die uit Nederland afkomstig zijn, kom ik op de volgende historische parallel.

Wat zouden wij vinden dat er met leden van de Duitse Waffen-SS had moeten gebeuren die na de Tweede Wereldoorlog veilig naar Duitsland zijn teruggekeerd? Mijn antwoord zou dan zijn om ze voor berechting naar het land terug te sturen waar zij hadden geopereerd. Dus wat betreft uit Europa afkomstige kalifaatgangers zou ik zeggen: lever ze uit aan Syrische en Iraakse overheden of aan lokale en goed functionerende instanties van Koerden of Yezidi's. Zorg voor internationaal toezicht op de eerlijkheid van de procesgang, maar laat de strafmaat over aan de lokale instanties en sluit dus niet bij voorbaat de doodstraf uit. Hun vele slachtoffers hebben daar recht op.

Rob Glastra, Bussum

Zij wordt genoemd

Mooie voorbode zagen we al een week geleden voor wie er oog voor had. Op een foto zien we emancipatie binnen de CU in onverheulde vorm, Carola Schouten mag de grootste koffer dragen terwijl Gert-Jan Segers haar voorgaat.

Laat mij nu maar fantaseren dat ze daar ook de meeste inhoud draagt.

Timia Rugenbrink, Dieren

Bruine beer

De zomerkiekjes van een vissende en zonnende Vladimir Poetin met ontbloot bovenlijf doen me denken aan die van vorig jaar en van het jaar ervoor. Ik hoop hem op zijn vakantie nog eens te zien worstelen met een bruine beer. Maar altijd is zijn ontbloot bovenlijf kaukasisch blank, nooit een beetje getint, bruin of ook maar enigszins rood. Welke geheime Siberische smeersels gebruikt hij? Of... trekt hij zijn shirt alleen uit voor de perscamera's?

Sergé Bogaerts, Waalre

Romeinen

Mooi stukje van Patrick van IJzendoorn over het zomerdebat in Engeland: waren er donkergekleurde Romeinen in het oude Engeland? Veel Britten ontkennen dat, ze willen blanke mannen aan het begin van hun geschiedenis zien. Het doet denken aan de blonde Deutsche christenen die 80 jaar geleden bestreden dat Jezus, Maria, Paulus en alle stichters van hun godsdienst semitisch waren en een getinte huid hadden. Jezus moest ontjoodst en arisch worden. Maar de beschaving die wij westers noemen, lag in de tijd dat wij nog niet konden lezen of schrijven in het zonnige zuiden.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden