Toeslag in plaats van aftrekpost voor zieken

Chronisch zieken en gehandicapten krijgen vanaf volgend jaar een toeslag van tussen de 100 en de 400 euro voor uitgaven als taxiritten en medische hulpstukken....

Dat bevestigen bronnen rond het kabinet. De bewindslieden van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken zijn het vrijwel eens over de nieuwe regeling. Die zal gelden voor ongeveer 3,2 miljoen Nederlanders. Het kabinet trekt er een vast bedrag per jaar voor uit. De hoogte van de uitkering voor individuele zieken en gehandicapten wordt straks afhankelijk van het totale beroep dat op de regeling wordt gedaan.

Het kabinet sprak al in het coalitieakkoord af om de aftrekpost voor buitengewone uitgaven aan te pakken. Op dit moment maken 6,4 miljoen Nederlanders daarvan gebruik. Iedereen die meer dan 11,5 procent van zijn inkomen aan ziektekosten uitgeeft, kan het meerdere van de belasting aftrekken. De ziektekostenpremie, brillen, pleisterdozen, kosten voor adoptie: een belastingplichtige mag het allemaal als buitengewone uitgaven opvoeren.

De praktijk is dat miljoenen Nederlanders voor wie de regeling eigenlijk niet is bedoeld er toch van profiteren. Aan de andere kant blijken honderdduizenden zieken en gehandicapten niet op de hoogte van de aftrekpost. Met de aanpassing wil het kabinet de doelgroep beter bereiken.

Bijkomend voordeel is dat het kabinet veel meer greep krijgt op de kosten. De huidige aftrekpost is een regeling met een open einde. Vorig jaar kostte de aftrekpost de schatkist 1,7 miljard euro.

De coalitie heeft al een bezuiniging van 650 miljoen euro per jaar voor deze post ingeboekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.