Toeristen zijn de beste reclame voor natuurbescherming

Toenemend toerisme en maagdelijke natuur gaan niet altijd samen, maar op Spitsbergen is de gouverneur, de Sysselman, ervan overtuigd dat het kan....

Toeristen mogen alleen op aangewezen plekken aan land gaan – er is een wet in voorbereiding om het oostelijke gedeelte van de archipel helemaal voor hen af te sluiten. Ze mogen niks, nog geen schelp, mee naar huis nemen. Alles wat van voor 1956 stamt, is op Spitsbergen tot onaantastbaar erfgoed verklaard.

Zolang het aantal toeristen beheersbaar is, heeft het ook mooie kanten. Toeristen, zegt Rønning, raken doordrongen van de kwetsbaarheid van het gebied en vertellen dat thuis verder. Ze zijn de beste reclame voor natuurbescherming tegen de grote bedreigingen van het moment: klimaatverandering en de chemische vervuiling.

Daarbij betaalt elke toerist natuurbelasting, die in een pot gaat waaruit projecten worden bekostigd. Dat leverde tot nu toe 6 miljoen kronen op, ruim zes ton.

En dan hebben de toeristen Spitsbergen, en Longyearbyen in het bijzonder, leefbaar gemaakt, zegt Trygve Steen, directeur van Spitsbergen Travel. Het industrieterrein dat Longyearbyen was, is eindelijk een dorp geworden. Nooit eerder liepen er zoveel jonge ouders rond met kroost dat een crèche kreeg, een school en een hangplek met een skateboardbaan. ‘Voor een gemeenschap van 1.400 mensen hebben we geweldige voorzieningen: een zwembad, een bioscoop, vers fruit in de supermarkt, een jonge, betrokken bevolking. Dat heb je allemaal niet in Noorse dorpen van deze omvang.’

Dat is vooral te danken aan de enorme cruiseschepen die het IJsfjord in varen en voor een paar uur afmeren aan de kade van het dorp. In de Svalbard Posten is een lijst afgedrukt met de namen en aantallen passagiers – soms ruim drieduizend, die het dorp in lopen en de souvenirwinkels leegkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden