Toeristen bij slagvelden zijn van alle tijden

De ingezonden brieven van 18 augustus.

null Beeld Reda van der Putten
Beeld Reda van der Putten

Brief van de dag: Groeten uit Auschwitz

In de Volkskrant van 15 augustus stond een artikel over selfiemakende toeristen bij de brug over de Kwai. Tien jaar geleden was ik in Auschwitz, destijds een stille indrukwekkende getuige van de Europese kampen. Vorige week was ik er weer. Ditmaal omgeven door selfiemakende toeristen en Amerikaanse jongeren die overleggen over wat de mooiste profielfoto met het kamp is voor op Facebook. Toeristen die naar slagvelden komen zijn van alle tijden. Tegenwoordig hebben we foto's en filmbeelden van die plekken en weten we hoe het er destijds aan toe ging, maar het besef van wat is gebeurd en de emoties van zo'n plek zijn blijkbaar lastig te bevatten voor jongeren die geen oorlog hebben gekend.

Reda van der Putten, Amersfoort

Eurogaap

De Eurogroep heeft een akkoord bereikt over het derde steunpakket voor Griekenland (Ten eerste, 15 augustus).

Maar wat een enorm verschil tussen de tekst van de berichtgeving en de erbij geplaatste foto van Euklides Tsakalotos, de Griekse minister van Financiën. Hij wordt afgebeeld, gapend achter het spreekgestoelte en - op zijn kapsel na - in behoorlijk verfomfaaide toestand. Zou hij misschien de enorme bedragen niet meer kunnen bevatten?

Ik vind overigens dat er vooral één verstandige opmerking vermeld staat in het verslag, en dat is de mening van het IMF dat de schuldhoudbaarheid (lees: schuldverlichting) een voorwaarde is om mee te doen aan het steunpakket. Het is toch onvoorstelbaar dat Griekenland ooit in staat is de enorme schuld af te betalen, zonder zijn eigen economie voorgoed de nek om te draaien?

En dan die gebruikelijke gespierde taal van Rutte, dáár krijg ik nu gaapneigingen van.

Henk Schell, Bennebroek

Grunberg en 4 mei

Grunberg slaat in zijn Voetnoot van 17 augustus de plank mis.

Hij stelt voor de Nederlandse militairen die in Indonesië vielen niet te herdenken op 4 mei omdat we de Nederlandse jongens die vechtend namens de Waffen-SS sneuvelden ook niet herdenken.

Hij vergelijkt weer eens appels met peren. De militairen die tijdens de Politionele Acties het leven lieten werden door de Nederlandse overheid gestuurd. Zij die zich aansloten bij de Waffen-SS gingen uit vrije wil in vreemde krijgsdienst.

'Onze jongens', al hebben ze zich vast misdragen daar in de Oost, verdienen ons respect, ook op 4 mei.

Mariet Dekking, Putten

Eritreeërs op klompen

PvdA in Nijmegen vind het een slecht plan om gevluchte Eritreeërs bij elkaar te laten wonen. (Ten eerste 17 augustus) Zo kunnen ze immers niet inburgeren en krijg je gettovorming.

Blijkbaar is het de bedoeling dat deze jongemannen over een tijd boerenkool eten, op klompen lopen en meedoen aan een Elfstedentocht.

Ik wens de PvdA veel succes.

Len Koetsier, Groningen

Dr Frank van Berkum

Als reactie op het artikel 'Gij zult niet op dieet gaan' van Mac van Dinther zegt Frank van Berkum dat diëten wel degelijk werken (U-pagina, 15 augustus). Het is niet verwonderlijk dat dr Frank dit betoogt, gezien de commerciële belangen bij het recente verschijnen van weer een nieuw boek van zijn hand over diëten.

Helaas zijn de feiten anders. Want ondanks de wetenschappelijke opleiding die dr Frank als arts heeft genoten, is het hem niet gelukt de waarde van zijn of andere diëten aan te tonen.

Dr Frank stelt dat patiënten die door obesitas een ziekte oplopen, zoals diabetes of slaapapneu, wel in staat zouden zijn langdurig af te vallen door een gezond voedingspatroon vol te houden.

Dit is volstrekt onwaar. Juist patiënten met diabetes kunnen nog veel slechter afvallen door een dieet dan degenen zonder diabetes.

Ook ik heb financiële belangen bij obesitas, omdat mijn werk bestaat uit het opereren van mensen met obesitas door middel van een maagomleiding. Al mijn patiënten zijn dikker geworden na het starten met diëten. Het enige dat werkt is een blijvende verandering van levensstijl, maar dit is slechts succesvol bij minder dan 5 procent van de mensen met obesitas.

Hoewel een operatie tegen overgewicht heel effectief is en de meeste mensen langdurig geneest van diabetes, hoge bloeddruk, slaapapneu, onvruchtbaarheid, hoog cholesterol, en zorgt voor een langer leven, is dit niet de oplossing voor veel mensen. Als chirurgen zijn wij slechts in staat een beperkt aantal mensen te helpen.

Helaas is de enige kans om normaal slank en gezond te zijn door niet obees te worden. Eenmaal obees geworden, helpt geen enkel dieet, hoogstens een aanpassing van de levensstijl met een levenslang vol te houden regime van minder eten en meer bewegen.

Maurits de Brauw, Bariatrisch chirurg, MC Slotervaart, Amsterdam

Totilas

Naar aanleiding van de beschreven successen en neergang van het 'wonderpaard' Totilas (Sport, 15 augustus), die op een wel zeer brute wijze in 2010 werd gescheiden van zijn 'vader, opvoeder, vertrouweling en leermeester' Edward Gal is er maar één remedie om Totilas van zijn kwalen te genezen. Dat is hereniging met de beste dressuurruiter ter wereld: Edward Gal.

Zo'n beetje alle ongemakken die de trieste neergang van Totilas kenmerken zijn ontstaan als reactie op deze brute scheiding van man en paard!

En dus zal geen enkele dierenarts, geen enkele wonderdokter de fysieke ongemakken van Totilas kunnen genezen zonder daarbij de psychische (oorzakelijke) achtergronden in ogenschouw te nemen.

Johan de Korte, psycholoog, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden