Toerist mag niet langer toegangsprijs The Met in New York zelf bepalen, maar moet vanaf 1 maart volle pond betalen

Bijna vijftig jaar lang onderscheidde het Metropolitan Museum of Art in New York zich van andere grote musea doordat de bezoeker de toegangsprijs zelf mocht bepalen. Aan de kassa van de immense kunstinstelling aan de rand van Central Park kreeg men te horen dat een toegangsbewijs 25 dollar (bijna 21 euro) kost, maar dat ook meer of minder mag worden betaald.

Het Metropolitan Museum of Art in New York Foto afp

Vanaf 1 maart 2018 is het gedaan met deze in 1970 ingevoerde regel - althans voor toeristen. Zij zullen voortaan verplicht het volle pond moeten gaan betalen. Inwoners van de staat New York mogen nog steeds zelf uitmaken wat de entree tot het museum hen waard is, als zij hun adres kunnen aantonen.

De invoering van de maatregel is nodig volgens Daniel Weiss, president en ceo van het prestigieuze museum, omdat steeds minder mensen bereid zijn om geld neer te tellen voor een kaartje. In 2004 betaalde 63 procent van de bezoekers nog de volledige 'gesuggereerde' toegangsprijs. Nu is dat nog maar 17 procent.

Door invoering van de verplichte toegangsprijs hoopt 'The Met' meer balans te brengen in zijn inkomsten. Het museum kent financiële problemen, waardoor bezuinigd is op personeel en het aantal tentoonstellingen. Een grote verbouwing die 600 miljoen dollar zou kosten, ging niet door. Bekeken wordt of een minder dure operatie wel haalbaar is.

Onmiddellijk was er kritiek op de nieuwe maatregel. Bezoekers mogen dan minder bijdragen, hun aantal is in dezelfde zeventien jaar wel gestegen van 4,7 miljoen naar 7 miljoen. Het museum krijgt bovendien veel van zijn inkomsten dankzij sponsors en genereuze gevers; in november gaf een van de trustees van het museum nog 80 miljoen dollar. Dat er voortaan onderscheid wordt gemaakt op woonplaats is ook discriminatie, zo klonk het verwijt. Het Metropolitan stelt dat andere grote musea in de Verenigde Staten ook korting geven aan lokale bezoekers.

Die hoeven zich trouwens weinig zorgen te maken als zij zijn vergeten een bewijs mee te nemen dat toont dat zij inwoner van de staat New York zijn. Zij mogen volgens president Weiss nog steeds het museum in, mits zij beloven er de volgende keer wel aan te denken.

Meer over