Toeren als toen

Het voelt als de eerste vakantie met je verkering. Het is ook een droom van oudere jongens. In een bolide en een busje over de Veluwe.

WIM DE JONG

Nooit geweten dat de Veluwe, behalve een paradijs voor fietsers en wandelaars, ook bij uitstek de streek is om er in een oldtimer rond te toeren. In het juniweekend dat we de zuidelijke helft ervan doorkruisen, zien we meer klassiekers op de weg dan tot dusver in ons hele leven. Meerdere Jaguars, een Cadillac uit de jaren dertig, een Ferrari 365 GTC4, een Volvo Amazone, een Fiat 127, een Rolls Royce Phantom, enfin: een beetje autoliefhebber komt er ogen tekort.

We hebben nog een tweede goede reden om onze blik nadrukkelijk op de weg, en dus niet op het voorbij glijdende landschap, te houden. We rijden immers in een Porsche Targa 911SC die door zijn felheid zelf ook nogal wat van onze aandacht opeist. Het dertig jaar oude racemonstertje is voor een dagje gehuurd van Rien Tilstra (29), sinds vijf jaar eigenaar van het bedrijfje Vintage Road Trips In Amersfoort. De plek waar oudere-jongensdromen kunnen worden bewaarheid. Een dag, een weekend of een lange zomervakantie eropuit in de auto die je altijd al had willen besturen.

Zijn wagenpark: twaalf Deux Chevaux, 7 VW-campertjes, een Fiat 500, een Citroën DS en de genoemde Porsche uit 1983. Allemaal in perfecte staat en tegen schappelijke prijzen te reserveren. En voor mensen die zich individueel dan wel groepsgewijs liever op een klassieke tweewieler verplaatsen, staat een tiental Vespa-scooters met brommer-kenteken startklaar. Desgewenst krijgen klanten bij vertrek een picknickmand en een routekaart meegeleverd die ze door de mooiste delen van de Veluwe, het Gooi en de Achterhoek voert.

Naast de vestiging in Amersfoort heeft Vintage Road Trips ook een uitvalsbasis in de Franse Provence met een overeenkomstig oldtimer-aanbod, zoals het tevens mogelijk is om vanuit Los Angeles in een klassieker door de VS te gaan toeren. Met name de Volkswagentype 2-busjes (de oudste is van 1969, de jongste van '79) van Tilstra zijn een populair vervoersmiddel voor langere reizen, ook al omdat ze alle standaard van een Westfalia-camperinterieur zijn voorzien, dus met een inklapbaar tweepersoonsbed, een minikeukentje en een optilbaar, katoenen dak waaronder ook nog twee kinderen kunnen slapen.

Huurders van een auto van Vintage Road Trips mogen op een dagrit ten hoogste 250 km afleggen, op tochten van een week of langer gelden aangepaste richtlijnen: een maximum van 1500 km voor de eerste zeven dagen, en 1000 km extra voor elke opeenvolgende week. De actieradius gedurende een buitenlandse vakantie wordt er dus bepaald niet door beperkt. De klassieke staat van het rijdende materieel hoeft evenmin een zorg te zijn, want alle wagens worden uitstekend onderhouden. Reserve-onderdelen voor zowel de bussen als de Lelijke Eendjes zijn bovendien nog in ruime mate in Nederland en daarbuiten beschikbaar, terwijl Vintage Road Trips bij serieuze motorpech altijd een vervangende auto kan aanbieden.

Tilstra vindt zijn Deux Chevaux (model 6) doorgaans op Marktplaats, zijn VW-campers worden veelal uit Texas en Californië geïmporteerd, aangezien het zonnige, droge klimaat van die twee staten zo barmhartig is voor hoogbejaarde auto's. Graag had de eigenaar van Vintage Road Trips ook nog enkele Citroëns CX en meer dan één 'Snoek' (ofwel: de DS) aan zijn vloot toegevoegd. Maar helaas, die zijn altijd veel roestgevoeliger geweest, zodat er nog te weinig tweedehands onderdelen in de handel zijn om ze in de verhuur op te nemen.

Wij verwisselen binnen één weekend bij wijze van consumententest de Porsche Targa voor de lichtblauwe VWcamper uit 1969. Die omruil viel de keuringsdienst aanvankelijk nog best moeilijk, al was het maar omdat we zo snel gewend waren geraakt aan de hoeveelheid bekijks die we met eerstgenoemde bolide trokken. Het plezier dat de kampeerbus vervolgens verschafte, drong dat gemis aan glamour en aan snelheid evenwel spoedig naar de achtergrond.

Al die bewonderende blikken die je op een kampeerterrein ten deel vallen wanneer je daar in je busje komt aan schommelen, dat heeft uiteraard ook wel wat.Omdan over de bijkomende luxe dat je al na een paar minuten volledig bent 'geïnstalleerd' nog maar te zwijgen. Zijportieren van de T2A open, kampeerstoelen en uitklaptafeltje naar buiten, een gezellig zeiltje aan de wagen gespannen, en klaar ben je. Ja, je moet een paar uur later best wel veelals toen van elkaar houden om een hele nacht samen op die kleine bedbank door te brengen. Maar dat lukte de test-equipe zelfs nog als gewoon vriendenstel.

Daarbij: het maken van een vintage road trip doe je in verreweg de meeste gevallen vooral om sentimentele en nostalgische redenen. Je wil het gevoel nog eens beleven dat je ervoer op je eerste vakantietocht in een 2CV of campertje met je toenmalige verkering ¿en mopperen over de weg- en bedligging van die oldtimertjes doe je dertig of veertig jaar na dato dan natuurlijk niet!

VW, Citroën, Fiat en Porsche

Tarieven: Amersfoort/Provence per week:

VW-campers:

laagseizoen €400

middenseizoen €500

hoogseizoen €700

Deux Chevaux en Fiat 500:

Vanaf €149 per dag doordeweeks

Vanaf €169 in het weekend

Voor een week vanaf €499

Porsche:

Vanaf €279 per dag doordeweeks

Vanaf €299 in het weekend

Een heel weekend €499

Overige prijzen op aanvraag.

www.vintageroadtrips.com

Meer oldtimers

Oldtimers huren kan in Nederland ook bij onder andere deze bedrijven:

Classic Rentals (www.classicrentals.nl): MGB en Peugeot 205 cabrio voor dagritten, meerdaagse toertochten en vakanties.

Beckers Klassiekers Service (www.huureenoldtimer.nl): o.a. Fiat 500, Volkswagen Kever cabrio, VW-busjes voor dag- en weekendarrangementen.

Rent a classic (www.rentaclassic.nl): o.a. Fiat 850, Triumph Spider, Mercedes 280 SE voor dag- en weekarrangementen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden