Toenemende radicalisering in moskeeën

DEN HAAG (ANP) - Radicale moslims krijgen in Nederland in rap tempo meer invloed onder gematigde geloofsgenoten. De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) noemen deze ideologische beïnvloeding een ,,zorgelijke ontwikkeling''.

De radicale moslims verspreiden hun ideeën steeds vaker via internet en lezingen in het land en nemen bovendien gematigde moskeeën over.

In de vierde voortgangsrapportage terrorismebestrijding, die de ministers woensdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, constateren ze dat vooral het salafisme in een aantal moskeeën oprukt. Dat is een radicale stroming die terug wil naar de 'zuivere'' islam van de begintijd. Aanhangers bedienen zich volgens de ministers van antiwesterse retoriek en keren zich tegen integratie.

Ideologie

Vanuit de belangrijkste salafistische centra in ons land wordt actief geprobeerd moskeeën elders ideologisch te beïnvloeden. Zo houden salafistische predikers overal lezingen in het Nederlands, vooral gericht op moslimjongeren die meer over de islam willen weten. Daardoor ontstaat het risico dat die ook radicaliseren. Ook is het aantal Nederlandstalige websites met een radicale inslag toegenomen.

De dreiging die van deze vormen van beïnvloeding uitgaat, wordt enigszins getemperd door een toenemende bereidheid vanuit de moslimgemeenschap om de problemen van radicalisering en rekrutering te onderkennen en tegen te gaan. Diverse gematigde moskeeën vinden het steeds belangrijker dat hun imams Nederlands spreken, zodat ze inhoudelijk een tegengeluid kunnen laten horen. Ook steeds meer gemeenten pakken radicalisering aan.

Het aantal meldingen over mogelijke radicalisering onder personeel van de krijgsmacht neemt geleidelijk toe, aldus de ministers. Ook zijn er aanwijzingen dat defensiepersoneel in contact staat met radicale groepen en instanties, zoals islamitische stichtingen en moskeeën. Of er echt sprake is van meer radicalisering bij defensie, is de vraag. De signalering ervan kan volgens de ministers ook het gevolg zijn van toenemende alertheid binnen de krijgsmacht.

Kans op aanslag

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is nog altijd reëel, constateert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) op basis van een analyse van de meest relevante ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Naar verwachting zal die ,,substantiële dreiging' niet snel veranderen. Terreurnetwerken in ons land oriënteren zich momenteel sterker internationaal dan voorheen door de spanningen in Irak en Afghanistan.

Nederland blijft internationaal aantrekkelijk als potentieel teroristisch doelwit. Zo kunnen radicale moslims in het buitenland controversiële debatten of artistieke uitingen over de islam in ons land misbruiken om actie tegen Nederland te ondernemen. De aankondiging van het vroegere VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali om een vervolg te maken op Submission, haar omstreden film over de islam, is nu al voor diverse kringen in de Arabische wereld en Iran aanleiding om de blik op Nederland te richten als potentieel doelwit van protestacties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden