Toename winkelleegstand lijkt tot staan gebracht

De leegstand van winkelruimte neemt niet verder meer toe. In sommige provincies is er zelfs sprake van een vermindering van de leegstand.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit nieuwe tellingen van het bureau Locatus, dat tweemaal per jaar alle winkels in Nederland telt, opmeet en classificeert.

De afgelopen jaren was er telkens sprake van een aanzienlijke stijging van de leegstand. Sinds begin 2010 steeg die met 16 procent. Vooral in Groningen, Brabant, Overijssel en Zuid-Holland ging het hard, met een toename van rond de 25 procent.

De toenemende leegstand werd veelal geweten aan het oprukken van de internetverkopen. Maar volgens Gertjan Slob, directeur van Locatus, wordt de invloed van internet overschat. 'We hebben een onderzoek laten instellen naar de verwachtingen van ondernemers. Dan zie je dat bijvoorbeeld kledingketens van plan zijn om juist meer winkels te openen, precies dankzij internet.' Volgens hem beschouwen de ondernemers hun webshop en de fysieke winkel als wederzijds versterkend.

Voor sommige winkelsoorten is internet echter de doodsteek geweest: achtereenvolgens voor de fotowinkels, de cd- en dvd-winkels en videotheken. 'En het zou zomaar kunnen dat boekwinkels de volgende slachtoffers zijn.'

Dat de leegstand niet meer toeneemt, komt volgens Slob door een andere opstelling van zowel winkelondernemers en vastgoedbedrijven als overheden. De vastgoedbedrijven nemen genoegen met een lagere huur. Daardoor krijgen kleine zaken als nagelshops, tattooshops en schoonheidsspecialisten een kans. Omdat ze leegstand vrezen, zijn vastgoedbedrijven ook meer geneigd een ondernemer zijn zin te geven als deze zijn winkel wil uitbreiden met een belendende ruimte. 'Dat is beter dan leegstand', zegt Slob.

Overheden zijn door de crisisverschijnselen ook wat gemakkelijker geworden. Schoonheidscommissies en brancheringscommissies (die opletten of het winkelbestand wel evenwichtig is) laten zich eerder vermurwen door ondernemers die plannen hebben, ook al stroken die niet helemaal met hun ideaalbeeld.

Opvallend is dat in sommige provincies de leegstand afgelopen half jaar zelfs is afgenomen. Dat geldt met name voor Flevoland. Slob denkt dat dat demografische oorzaken heeft. 'In Flevoland groeit de bevolking nog steeds. Als er minder winkelruimte wordt bijgebouwd, zal de bestaande ruimte eerder gevuld worden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden