Toename werkdruk op kerkvloer

Veel priesters en predikanten zijn moe en niet tevreden over de manier waarop ze functioneren. Ze lopen een verhoogd risico op een burn-out....

Het predikantenwerk staat hoog op de stressladder, zo staat in het nog niet gepubliceerd onderzoek Burn Out van de Open Universiteit. Net zo hoog als de meest stressgevoelige werkterreinen: de verpleging, de politie en het onderwijs.

5 Procent van de predikanten loopt een reëel risico op een burn-out, stelt onderzoeker G. Alblas. Meer dan 10 procent heeft last van emotionele uitputting. Zij zijn aan het eind van de dag opgebrand en zien de volgende ochtend op tegen een nieuwe werkdag. Velen hebben het gevoel dat ze niet toekomen aan zaken die wel zouden moeten gebeuren. Men erkent vaak half voorbereid op een bijeenkomst te komen. En predikanten betreuren het dat ze nauwelijks aan normale huisbezoeken toekomen.

De werkdruk is heel hoog, zegt Alblas. 'Een predikant moet een alleskunner zijn. Hij moet troosten, besturen, welsprekend zijn, mensen motiveren tot vrijwilligerswerk, en therapeutische gesprekken hunnen voeren. Van hem wordt fulltime beschikbaarheid verwacht.' De geestelijke voorgangers hebben het zo druk dat ze niet aan bezinning toekomen.

Het onlangs verschenen rapport Aan het eind van z'n Latijn van de Vereniging van pastoraal werkenden in het bisdom Roermond beschrijft vergelijkbare klachten. Het beklemtoont de 'grote moeilijkheden' waarin katholieke parochiepriesters verkeren.

Ze hebben nauwelijks vakantie, kampen tot op hoge leeftijd met buitensporige werkdruk en hebben moeite met de formele standpunten van de katholieke kerk. Ze hebben het gevoel dat ze van sacrament naar sacrament rennen en lijden onder een sfeer van onderlinge rivaliteit . Veel van die problemen zouden volgens mede-opsteller van het rapport M. Gubbels te maken hebben met het ontbreken van professioneel personeelsbeleid.

De klachten van de predikanten en pastores vertonen veel overeenkomsten. Beide groepen hebben het gevoel er alleen voor te staan. Ze lijden onder de conflicten met de kerkenraad en de orthodoxe kerkleiding. Menigeen klaagt over consumerende gemeente- en parochieleden die al het werk aan de geestelijk leidsman overlaten.

De diensten vergen meer voorbereiding dan vroeger omdat men tegemoet moet komen aan sterk uiteenlopende wensen. De hervormde predikanten zeggen baat te hebben bij een cursus time management of conflictbeheersing. In het document over de katholieke pastores in Limburg klinkt de roep om human resource management, loopbaanplanning, en functioneringsgesprekken. De pastores vinden dat ze meer moeten streven naar onderlinge solidariteit en samenwerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden