Toename mensenhandel via luchthaven Eindhoven

Eindhoven Airport wordt in toenemende mate door criminelen gebruikt voor mensenhandel en mensensmokkel. Dat zegt de Koninklijke Marechaussee, die vorig jaar 31 incidenten op het gebied van mensenhandel constateerde op het Eindhovense vliegveld.

Politieagenten doorzoeken in 2012 peeskamers in Eindhoven tijdens een grote internationale actie tegen mensenhandel. Beeld anp

'Veel mensenhandel gebeurt vanuit het Oostblok', zegt een woordvoerder van de marechaussee. 'En een aantal budgetmaatschappijen vliegt vanuit Eindhoven op Oost-Europa.' Zo vliegt WizzAir op vijftien bestemmingen in Oost-Europa en Ryanair op vier bestemmingen. Voor mensenhandelaren is het aantrekkelijk om hun slachtoffers, vooral vrouwen die in de prostitutie worden ingezet, goedkoop te vervoeren via budgetmaatschappijen.

'Vergelijk het met Maastricht Airport of Groningen/Eelde. Die hebben geen budgetmaatschappijen die op het voormalige Oostblok vliegen. Het aantal mensenhandelzaken is daar nul', aldus de woordvoerder.

Daarnaast speelt de groei van Eindhoven Airport een rol. Vorig jaar passeerden bijna drie miljoen passagiers de regionale luchthaven, zowel op chartervluchten naar de zon als op lijnvluchten naar andere Europese bestemmingen. 'Met het aantal passagiers neemt ook de criminaliteit toe', constateert de marechaussee. Hij ontkent dat minder strenge controles een rol spelen: 'Mensen worden ook op Eindhoven gewoon gecontroleerd, zeker op vluchten buiten het Schengen-gebied.'

Harde uitspraak
De persafdeling in Den Haag deed woensdag haar best om een harde uitspraak van de hoogste baas van de marechaussee op Eindhoven Airport te nuanceren. In een interview met Omroep Brabant, dat woensdagavond werd uitgezonden, noemde brigadecommandant Léon Slegers het vliegveld zelfs 'een mainport' voor mensenhandel.

Volgens de persvoorlichter gaat het te ver om Eindhoven een mainport te noemen. Hij wijst erop dat de marechaussee-afdeling die belast is met het 'mobiel toezicht binnengrenzen' (weg, water, trein) vorig jaar 251 incidenten heeft geconstateerd. En de marechaussee op Schiphol heeft vorig jaar 55 mensenhandelzaken ontdekt die hebben geleid tot justitieonderzoek. Volgens hem hebben niet alle 31 incidenten op Eindhoven Airport geleid tot een onderzoek: 'Soms is alleen de lokale politie geïnformeerd om even alert te zijn op iemand.'

Speerpunten
Mensenhandel is een van de speerpunten van de marechaussee, die daarbij nauw samenwerkt met het Openbaar Ministerie. Vorig jaar deden politie en justitie een grote inval op het Baekelandplein, het hoerenplein in Eindhoven. De helft van de 44 aanwezige prostituees werd gelinkt aan mensenhandel. Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven sprak van 'moderne slavernij'.

Eindhoven Airport is ook aantrekkelijk voor mensenhandelaren door zijn ligging vlak bij België en Duitsland. Brigadecommandant Slegers vreest dat het aantal mensenhandelzaken dat wordt geconstateerd nog maar het topje van de ijsberg is.

Ook drugshandelaren hebben het Eindhovense vliegveld ontdekt. Vorig jaar werden 232 drugszaken geconstateerd door de marechaussee. Opmerkelijk daarbij is dat de bolletjesslikkers Eindhoven als uitvalsbasis gebruiken naar andere bestemmingen in Europa, terwijl ze op Schiphol vooral aankomen. Volgens de marechaussee is het aantal drugszaken op Eindhoven het afgelopen jaar wel gestabiliseerd. Ter vergelijking: op Schiphol zijn in 2012 ongeveer 1.100 drugszaken gerapporteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden