Toename kanker door vergrijzing

Het aantal mensen dat leeft met kanker of van de ziekte is genezen, zal in 2015 bijna zijn verdubbeld ten opzichte van 2000....

Deze verwachting publiceert KWF Kankerbestrijding in het rapport Kanker in Nederland, dat vandaag verschijnt. Het KWF vreest dat de zorg niet genoeg is voorbereid om deze stroom patiënten op te vangen. 'De kwaliteit van zorg voor kankerpatiënten in de komende jaren dreigt ernstig tekort te schieten', aldus het KWF.

Jaarlijks worden er steeds meer gevallen van kanker vastgesteld, voorspelt het rapport. In 2000 waren er 69 duizend nieuwe gevallen, in 2015 zal de diagnose naar verwachting 95 duizend keer worden gesteld.

De oorzaak hiervan is, zo zegt de commissie van deskundigen die het rapport heeft opgesteld, de vergrijzing. Tweederde deel van de patiënten is ouder dan zestig. De kans om kanker te krijgen, zal de komende jaren niet veranderen, verwachten ze.

Ook denkt de commissie dat de toenemende screening op kanker en de bewustwording van de ziekte ertoe bijdraagt dat er meer gevallen worden opgespoord.

Tegelijkertijd stijgt de kans om de ziekte te overleven. Kanker is lang niet altijd meer het einde, aldus dr. J.W. Coebergh van het Integraal Kankercentrum Zuid die de projectleider was van het onderzoek.

De overleving is de afgelopen dertig jaar verbeterd. Van de mannen leefde in de jaren zeventig vijf jaar na de diagnose nog 30 procent, tegen 45 procent in 2001. Voor vrouwen is de stijging van 45 procent in de jaren zeventig naar 60 procent in 2001. Bij vrouwen is het percentage hoger omdat bij hen veel borstkanker voorkomt, een ziekte die relatief goed te genezen is.

De sterkste verbetering deed zich voor bij jonge kankerpatiënten tussen de 15 en 35 jaar. Van hen leeft nog 80 procent na vijf jaar, dat was dertig jaar geleden nog 55 procent.

Per kankersoort doen zich opmerkelijke verschillen voor. Grote stijgers zijn huid- en darmkanker (mannen en vrouwen), prostaatkanker en borstkanker. Bij mannen daalt het aantal gevallen van longkanker, bij vrouwen stijgt het. Prostaatkanker is een vorm die vaker voorkomt, mede door de tests om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden