Toename drugsoverlast in kleine plaatsen Brabant

Brabantse plattelandsgemeenten worden steeds meer geconfronteerd met de handel in en productie van drugs. Dat komt door de verscherpte aanpak van drugscriminaliteit in de grote steden in die provincie.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS GUIDO VAN EIJCK en PETER DE GRAAF

TILBURG - De burgemeesters van Heusden en van Gilze en Rijen waarschuwen voor de toenemende drugscriminaliteit in kleinere gemeenten. 'Dat is het waterbedeffect. Criminelen denken in kleinere gemeenten onder de radar van politie en justitie te blijven', zegt burgemeester Jan Hamming van Heusden.

'De politie lijkt zich te concentreren op de grote steden. Is de politie nog wel bereid zich in te zetten voor dorpen?', vraagt zijn collega Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen zich af.

Volgens hen zijn de Nationale Politie en de 'Taskforce B5' (waarin vijf Brabantse steden nauw samenwerken met politie, justitie en Belastingdienst om drugscriminaliteit te bestrijden) te veel gericht op de steden. Kleine gemeenten hebben onvoldoende middelen om de nieuwe problemen het hoofd te bieden. Door bezuinigingen dreigen steeds meer politiebureaus in dorpen gesloten te worden.

Hamming: 'De politie trekt zich terug uit de landelijke gebieden. Er zijn plannen om 50 tot 75 procent van de politiebureaus in Brabant te sluiten. Dat zijn er tientallen. Daarmee gaat belangrijke kennis verloren. Lokale agenten weten wat er achter elk huisnummer in het dorp gebeurt. '

Een woordvoerder van Taskforce B5 erkent dat de nadruk ligt op de grote steden. 'Maar als kleine gemeenten signalen hebben dat er drugscriminelen actief zijn, dan kunnen ze dat bij ons melden. We hebben ook al drugsacties gehouden in Oss en Goirle.'

Burgemeesters van kleinere gemeenten vinden dat te vrijblijvend. Ze menen dat de drugscriminaliteit net zo hard in de dorpen als in de steden moet worden aangepakt. Dat geldt niet alleen voor Taskforce B5, maar ook voor de Nationale Politie, die begin dit jaar is ontstaan door de samenvoeging van 26 politiekorpsen in het land.

Volgens emeritus hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut is de aansluiting tussen Nationale Politie en gemeenten niet goed geregeld. Vooral plattelandsgemeenten zijn daarvan de dupe. 'De realiteit is dat kleinere gemeenten nu aan grotere gemeenten moeten vragen om ondersteuning', aldus Fijnaut.

Dat wordt beaamd door burgemeester Leny Poppe-de Looff (CDA) van Zundert: 'Wij zijn een typische grensregio met de bijbehorende drugsproblematiek. Wij moeten vaak een beroep doen op Breda, omdat wij zelf onvoldoende capaciteit hebben om de problemen aan te pakken.'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie ontkent dat er wordt bezuinigd bij de politie: 'In het regeerakkoord is jaarlijks juist 105 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de Nationale Politie.' Volgens Fijnaut gaat dat extra geld vooral naar bureaucratie bij de politie: 'Uiteindelijk is er minder geld beschikbaar voor agenten op straat.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden