Toename aantal asielaanvragen was tijdelijk

DEN HAAG (ANP) - De aanvankelijke toename begin vorig jaar van het aantal asielaanvragen in Nederland is tijdelijk gebleken. Na die piek daalde het aantal uiteindelijk tot het niveau van midden 2005. Dat blijkt uit een rapport over de vreemdelingenketen dat het kabinet vrijdag heeft uitgebracht.

In totaal vroegen vorig jaar 14.465 mensen asiel aan, 2118 meer dan in het jaar ervoor. De eerste vier maanden van 2006 ging het om 6502 aanvragen, de vier maanden erna om 4438. Daarna nam het aantal in de laatste periode verder af tot 3525.

De daling is vooral te danken aan de afname van de registratie van zogeheten 14/1-brieven. Die kwamen tussen 2003 en 2005 op het ministerie van Justitie binnen na een oproep van toenmalig minister Hilbrand Nawijn om schrijnende gevallen bij hem te melden. Het aantal tweede en volgende asielaanvragen daalde vorig jaar bovendien met 30 procent.

Wettelijke termijn

De tijdelijke toename van het aantal aanvragen begin vorig jaar kwam doordat meer Irakezen als asielzoeker in Nederland aanklopten en doordat meer Somaliërs een vervolgaanvraag indienden.

Uit de rapportage blijkt verder dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 91 procent van de nieuwe asielaanvragen binnen de wettelijke termijn van een halfjaar een besluit heeft genomen. Waar dat niet lukte, heeft de dienst een afspraak gemaakt met de vreemdeling over een beslisdatum. In de afgelopen jaren lag de IND geregeld onder vuur, omdat mensen te lang op een besluit moesten wachten. De dienst nam daarop maatregelen om een en ander te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden