Toenadering vakbonden en kabinet

De patstelling tussen vakbeweging en kabinet over het sociaal-economisch beleid is doorbroken. Beide partijen zijn bereid concessies te doen om tot een akkoord te komen....

Van onze verslaggevers Gijs Herderscheê Raoul du Pré

Dit wordt bevestigd door bronnen rond het kabinet, vakbeweging en werkgevers. Morgen vindt het Najaarsoverleg plaats tussen overheid en sociale partners over het sociaal-economisch beleid in 2004. In het overleg staat het kabinetsbeleid ten aanzien van VUT en prepensioen, de koppeling van uitkeringen aan CAO-lonen, en de WAO en de WW centraal. Het kabinet wil hierop miljarden bezuinigen. Als de vakbeweging de CAO-lonen twee jaar bevriest, bespaart dit jaarlijks 800 miljoen euro op de begroting waardoor de voorgenomen maatregelen afgezwakt kunnen worden.

Het kabinet stelt nu voor om de belastingvoordelen voor vroegpensioen niet in 2005, maar een jaar later af te schaffen. Dat zou de sociale partners de tijd geven de VUT en prepensioenregelingen aan te passen. Uitstel kost de schatkist eenmalig 750 miljoen aan belastinginkomsten, maar dat wordt gecompenseerd als de lonen worden bevroren.

Ook over de ingrepen in de WAO kan worden gepraat. Minister De Geus van Sociale Zaken is bereid de WAO-boetes voor werkgevers niet in 2009 maar al in 2007 af te schaffen.

Ook kunnen de uitkeringen voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten al in 2007 75 procent van het laatste loon worden in plaats van 2009 (nu is dat gemiddeld 70 procent).

De Geus stelt echter wel voorwaarden. Zo mogen in 2006, het beoogde eerste jaar van het nieuwe WAO-regime, maximaal 25 duizend mensen een nieuwe WAO-uitkering krijgen. Ook mogen uitgevallen werknemers in het tweede ziektejaar slechts 70 procent van hun loon als uitkering van de baas krijgen.

Derde onderhandelingspunt is de koppelingswet. In ruil voor loonmatiging is het kabinet bereid deze ook na 2006 te laten voortbestaan. De verhogingen van de uitkeringen blijven dan gelijk aan de gemiddelde CAO-loonsverhogingen. Het eerdere voorstel van het kabinet om de koppelingsregels veel strenger te maken is dan van tafel.

Minister Zalm van Financiën liet zondag weten dat wat hem betreft vooral bij de VUT- en prepensioenregeling onderhandelingsruimte zit. 'We houden eraan vast, want mensen zullen echt langer moeten gaan werken, maar ik kan me voorstellen dat het bij wijze van concessie wat later wordt doorgevoerd dan gepland. '

Ondanks de concessies staan vakbeweging en kabinet op veel punten nog lijnrecht tegenover elkaar. Het kabinet vindt de aangeboden loonmatiging te mager. De FNV vindt de verzachting van het kabinetsbeleid te beperkt. Het CNV wil hooguit een jaar de CAO-lonen bevriezen.

Werkgevers van hun kant willen nog aanpassing van bijvoorbeeld het WAO-beleid. Zo zou een zieke werknemer ook direct de WAO in moeten kunnen als vaststaat dat hij aan de keuringseisen voldoet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden