Toeloop op 'VN-geld' voor zwangere zzp'ers

Een kleine duizend zzp'ers hebben zich tot dusver gemeld voor een zwangerschapsverlofuitkering die de overheid volgens de Verenigde Naties met terugwerkende kracht moet uitbetalen.

null Beeld Flickr CC
Beeld Flickr CC

Het gaat om zelfstandigen die zwanger waren tussen 2004 en 2008, toen er voor die groep niets was geregeld. Volgens het VN-Vrouwenverdrag heeft Nederland de zelfstandigen achtergesteld in vergelijking met vrouwen die in loondienst werken en moet de overheid alsnog over de brug komen.

De vrouwen hebben recht op ongeveer 4.000 euro. 'Dat is het minimumloon over een periode van zestien weken', zegt Leontine Bijleveld van de Vereniging voor Vrouw en Recht. 'Dat is veel voor een zelfstandige. Het kost de overheid maximaal 100 miljoen euro. Dat is te verwaarlozen, zeker nu het in economisch opzicht weer een beetje beter gaat.'

Maximaal twintigduizend zzp'ers zouden nog recht hebben op een uitkering, heeft de Vereniging voor Vrouw en Recht berekend. 'Minister Asscher van Sociale Zaken wekt de indruk fatsoenlijk te zijn, maar de overheid blijft opvallend stil', stelt Bijleveld.

Sinds april van dit jaar ligt er een uitspraak van een VN-commissie die heeft bepaald dat Nederland het Vrouwenverdrag moet naleven. Dat verdrag uit 1979 is door Nederland in 1991 ondertekend.

Zes kleine zelfstandigen waren eerder nog in het ongelijk gesteld door de Hoge Raad, die vond dat de staat geen zorgplicht heeft jegens zwangere zelfstandigen. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann stapte daarop naar de VN.

Afwijzing
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt nog aan een reactie op de uitspraak, zegt een woordvoerster van minister Asscher. Vrouwen die daarop niet willen wachten en de uitkering aanvragen, krijgen ondertussen een afwijzing van het UWV, zegt Bijleveld.

Die vrouwen melden zich te vroeg, reageert het UWV. 'We kunnen niet anders dan hen afwijzen, omdat er wettelijk nog niets is geregeld. Daarop moeten we echt wachten.'

Zelfstandigen waren tot 1 augustus 2004 voor zwangerschaps- en bevallingsverlof verzekerd via de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ). Sinds 1 juni 2008 vallen ze onder de regeling Zelfstandig en Zwanger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden