Toeloop naar 'bedrijvenpoli' blijft beperkt

Het loopt nog niet echt storm bij de 'bedrijvenpoli', de speciale polikliniek waar bedrijven hun eigen werknemers met voorrang laten behandelen....

MAC VAN DINTHER

Van onze verslaggever

Mac van Dinther

AMSTERDAM

Het Arnhemse ziekenhuis veroorzaakte opschudding, toen begin dit jaar bekend werd dat vier grote bedrijven - NS, Nuon, Kema en Akzo - via de Stichting Bedrijvenpoli in 'stille' uren (zoals in de weekeinden) specialistische hulp en ziekenhuisfaciliteiten huurden voor hun werknemers. De bedrijven wilden op die manier wachtlijsten in de gezondheidszorg ontlopen en ziekengeld uitsparen.

De bedrijvenpoli bestaat sinds vorig jaar september, maar is begin dit jaar officieel aangevangen. Het Rijnstate-ziekenhuis is niet ontevreden over het experiment. 'Het is heel kleinschalig. Op de totale omvang van onze patiëntenstroom stelt het nauwelijks iets voor.'

De deelnemende bedrijven zijn ook te spreken over het initiatief. 'Wij hebben nooit gezegd dat het storm zou moeten lopen', stelt Akzo. 'Als we met de poli driehonderd patiënten per jaar halen, zijn we dik tevreden.' Akzo heeft tot dusver dertig zieke werknemers verwezen naar de bedrijvenpoli. Drie van hen zijn geopereerd. De anderen zijn alleen voor een diagnose gegaan.

Kema, een van de andere initiatiefnemers heeft ook dertig werknemers naar de polikliniek verwezen. Daarmee zijn zeker al twee jaarsalarissen bespaard, zegt het bedrijf.

De bedrijvenpoli in Arnhem riep nogal wat negatieve reacties op. De artsenorganisatie KNMG vreesde een tweedeling in de gezondheidszorg als werknemers op deze manier zouden worden voorgetrokken. Het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem had aanvankelijk plannen om het Arnhemse voorbeeld te volgen, maar zag daarvan af omdat huisartsen in de regio zich ertegen verzetten.

De Raad van de Centrale Werkgeversorganisaties (RCO) becijfert in een deze week verschenen rapport dat wachtlijsten in de gezondheidszorg bedrijven jaarlijks vierhonderd tot negenhonderd miljoen gulden kosten. Dat is het ziekengeld dat zij kwijt zijn, doordat werknemers extra lang moeten wachten op behandeling.

Toch ziet de werkgeversorganisatie VNO geen grote taak weggelegd voor bedrijvenpoli's zoals in Arnhem. 'Dat is allemaal heel marginaal', aldus R. van der Plank. De wachtlijsten moeten volgens hem worden verholpen door structurele veranderingen in de gezondheidszorg. De werkgevers hanteren het uitgangspunt dat werkenden niet mogen worden voorgetrokken boven niet-werkenden.

Volgens de werkgevers zijn wachtlijsten ook niet per se slecht. Voor een efficiënte planning is het voor ziekenhuizen van belang dat zij een 'werkvoorraad' hebben. Bovendien filtert een wachtlijst patiënten uit die in de tussentijd herstellen. Wachtlijsten, mits van beperkte aard, 'kunnen eerder als een teken van doelmatigheid worden opgevat dan als een bewijs van inefficiëntie', aldus het RCO-rapport.

'We zitten al heel lang met die wachtlijsten', aldus Van der Plank. 'Misschien dat de bedrijvenpoli's in die discussie kunnen werken als een breekijzer. Zo zien wij het ook.' Volgens Van der Plank kunnen bedrijven ook op andere manieren iets regelen voor hun werknemers. Hij denkt daarbij aan 'zorgmakelaars', die bemiddelen tussen vraag en aanbod.

Ook kunnen bedrijven die een collectief contract hebben er bij hun verzekeraar op aandringen dat deze iets regelt of desnoods werknemers in het buitenland laat helpen. Verder zijn er steeds meer bedrijven die eigen artsen en fysiotherapeuten hebben.

De commotie rond de eerste bedrijvenpoli heeft de initiatiefnemers verbaasd, zegt woordvoerster F. Woudt. Na de eerste publiciteit hebben zich nog een paar kleinere bedrijven bij het initiatief aangesloten. 'De toeloop is conform onze verwachting.' Volgens Woudt hebben ook andere instellingen belangstelling getoond. 'Maar men is ontzettend schuw.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden