Toelatingseis Nederland is 'funest' voor Sint Maarten

De Sint Maartense minister van Justitie, Dennis Richardson, vindt de Nederlandse aanpak om migranten buiten de deur te houden schadelijk voor de ontwikkeling van zijn eiland.

Jean Mentens
Premier Mark Rutte wordt rondgeleid door de achterstandswijk Dutch Quarter. Beeld anp
Premier Mark Rutte wordt rondgeleid door de achterstandswijk Dutch Quarter.Beeld anp

Migranten zijn voor Sint Maarten de motor van de economie en zij zouden daarom makkelijker een Nederlands paspoort moeten kunnen krijgen, vindt Richardson.

De bevolking van Sint Maarten (40 duizend inwoners) bestaat uit 104 nationaliteiten. Sinds het eiland een zelfstandig land is geworden binnen het koninkrijk, wordt het gebrek aan samenhang onder de bevolking gezien als een rem op de ontwikkeling tot gezonde natie. Een Nederlands paspoort zou de bindende factor kunnen zijn.

Opgescheept met Nederlandse regelgeving
'Het is te belachelijk voor woorden dat in Nederland Bulgaren, Denen of Polen vrij in- en uit- kunnen reizen, maar dat wij verplicht worden om mensen uit onze regio te weren', zegt Richardson. 'Omdat Nederland als een soort enclave moet worden afgeschermd, zitten wij met Nederlandse regelgeving opgescheept die niet in het belang is van onze ontwikkeling.'

Vooral de examens Nederlands zijn een struikelblok voor de eilandbewoners die het staatsburgerschap willen verwerven. De taal wordt behalve door de bestuurlijke elite in hun contacten met Den Haag niet gesproken.

Alita Singh (33), een journalist uit Guyana, is een voorbeeld van de migranten die Richardson graag aan het eiland bindt. Ze is verslaggever bij de Daily Herald, de grootste krant van St. Maarten, en daarnaast actief als vrijwilliger bij stichtingen voor armoedebestrijding en het milieu.

In 1999 emigreerde ze van het dorpje Beterverwachting in de buurt van Georgetown in Guyana naar Philipsburg op St. Maarten. Er bleken op de redactie wel tien mensen uit Guyana te zijn aangenomen. 'Het eiland was volop in opkomst en de professionals voor allerlei vakgebieden waren niet aan te slepen.'

Nederlander worden was niet alleen handig - Singh en haar partner wilden in 2010 ook de loyaliteit aan hun nieuwe vaderland vormgeven door de nationaliteit te verwerven.

Nog vier examens Nederlands
De inburgeringstoets verliep voor beiden perfect. Dat waren vijf examens in het Engels - de officiële taal van het eiland. Die toetsen gingen uitsluitend over het reilen en zeilen op St. Maarten, niet over Nederland.

Toen volgden er nog vier examens Nederlands. Ze hadden een cursus gedaan en toch ging het mis. 'Wie kan nou bedenken dat de vragen worden gesteld in vier of vijf Nederlandse regionale accenten en dat je per examen slechts één fout mag maken?'

Het heeft een bittere nasmaak achtergelaten bij Singh. 'Je blijft een buitenstaander die wel belastingen mag betalen, maar geen rechten kan laten gelden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden