Toekomstmerrie (1)

Het werd niet eens als een doorbraak gepresenteerd, begin 2004. Nederlandse onderzoekers hadden een nieuwe neurotransmitter gevonden die direct en langdurig de zogeheten nucleus accumbens stimuleert, het centrum in de hersenen dat geluk en beloning regelt....

Hans van Maanen

Inmiddels zijn we zes jaar verder, en heeft de ontwikkeling van wat onder kenners inmiddels project-Nirvana is gaan heten, het laatste stadium bereikt. Datgene waarnaar eigenlijk de hele farmaceutische industrie, om niet te zeggen de hele mensheid, op zoek was, lijkt nu in 2010 eindelijk binnen handbereik - instant geluk voor iedereen. De ramp is dan ook niet te overzien.

Uit de eerste proeven bleek al dat mensen die deze pil nemen, worden doorstroomd van een gevoel van intens geluk. Alle zorgen en beslommeringen lijken te verdwijnen, een toestand van volkomen rust en totale vrede treedt in.

Aanvankelijk duurde dit gevoel van bevrediging slechts enkele uren. Zowel onderzoekers als proefpersonen drongen aan op verdere ontwikkeling van de pil, en nadat biochemici er nog wat aan gingen sleutelen en steeds meer polyethyleenglycolgroepen aan de stof hingen, werkte die steeds langduriger. Volgens de laatste berichten zou de gelukzaligheid in sommige proefpersonen al meer dan een maand duren.

Hun toestand is kritiek. Doordat zij zo intens tevreden zijn, is alle hartstocht gedoofd. De mensen zitten licht glimlachend in een fauteuil, en maken zich nergens meer druk om. Ze hoeven niet meer te eten, want honger kennen ze niet. Ze hoeven niet meer te drinken, want dorst hebben ze niet - ze zitten alleen maar gelukkig te wezen. De bijwerkingen van de pil, dikke voeten en een fors verhoogde kans op hart-en vaatziekten, neemt iedereen graag voor lief.

Alle proefpersonen van het eerste uur hebben inmiddels hun banen opgezegd, en al komt er geen euro meer binnen, het kan ze niets schelen. Het huwelijk van enkele proefpersonen is al uiteengevallen, doordat vader niet meer thuiskomt en hoe dan ook nergens om maalt. Alle lust is ze vergaan - maar ze zijn intens tevreden.

Enkele kritische actievoerders hebben al een paar maal geprotesteerd tegen de verdere ontwikkeling van de pil, maar zij waren na een bezoek aan het laboratorium tevreden gesteld - althans, ze hebben zich niet meer laten horen. Zelfs een commissie van de Gezondheidsraad heeft enkele jaren geleden een kritisch rapport over het project en de gelukspil geschreven, maar de ontwikkeling is gewoon doorgegaan - ontwikkelingen gaan altijd gewoon door.

Binnenkort komt de langwerkende gelukspil op de Nederlandse markt. Onder druk van de farmaceutische industrie, die naar het schijnt rijkelijk met gratis proefmonstertjes heeft gestrooid, was toelating een fluitje van een cent. De productie is veiliggesteld met legereenheden die ervoor moeten zorgen dat de arbeiders niet stiekem een pilletje nemen, en extra legereenheden houden de soldaten in de gaten zodat die niet stiekem een pilletje nemen.

Zwartkijkers voorspellen een onmiddellijke en volkomen ontwrichting van de maatschappij - doordat iedereen gelukkig is, zal niemand nog iets uit zijn handen laten komen - maar dat is natuurlijk mallepraat van pessimisten. En als die er echt zo'n last van hebben, dan nemen ze toch gewoon een gelukspil?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden