Toekomstige zomers warm en droog met tropische buien

In de eerste helft van augustus is op sommige plaatsen drie keer zo veel regen gevallen als normaal. Dat past in het toekomstbeeld: minder neerslag, maar wel tropische buien....

Zware buien en donkere wolken hebben het weerbeeld van de eerste helft van augustus bepaald. Na de extreme hitte en droogte van juli is het weer volledig omgeslagen. Uit het noorden wordt koude lucht aangevoerd. Nederland zit gevangen in een nieuwe blokkade.

In de eerste twee weken van augustus is op sommige plaatsen drie keer zo veel regen gevallen als normaal. De meeste neerslag viel in Zeeuws-Vlaanderen. In de eerste vier dagen van augustus viel daar maar liefst 150 millimeter neerslag. Normaal valt in de hele maand augustus gemiddeld 60 millimeter.

Augustus kan ondanks de grote nattigheid nog steeds warmer uitvallen dan normaal. ‘Het is niet echt koud’, zegt Harry Geurts van het KNMI. ‘De eerste dertien dagen van deze maand was de gemiddelde temperatuur 16,6 graden. Normaal voor augustus is 17,2 graden. We zien dat de komende dagen de temperatuur weer iets gaat stijgen. Augustus kan nog steeds aan de warme kant uitkomen.’

Het KNMI gaf na de extreem warme julimaand aan dat ook augustus warmer dan normaal zou kunnen worden. De gemiddelde temperatuur over de hele maand juli, 22,3 graden, was 4,9 graden hoger dan normaal. Statistisch gezien is er dan een grote kans dat augustus 2 tot 2,5 graden warmer wordt dan normaal.

Deze verwachting is gebaseerd op overgangsregels van juli naar augustus. Die overgangsregels hebben te maken met de temperatuur van het zeewater, de windrichting en de stabiliteit van de lucht. In juli is de temperatuur van de Noordzee tot een recordhoogte gestegen. Op de meeste plaatsen langs de kust bereikte het water een temperatuur tussen de 20 en 24 graden. Normaal is dat rond de 18 graden.

Het zeewater slaat de warmte op en draagt bij aan een hogere nachttemperatuur. Als ook overdag de temperaturen flink stijgen is een hogere gemiddelde maandtemperatuur geen uitzondering.

Geurts: ‘Het zeewater houdt de temperatuur aan de kust ’s nachts hoog. Maar zolang er koude lucht wordt aangevoerd, blijft de temperatuur overdag iets achter.’

Juist het warme zeewater is nu de oorzaak van de zware neerslag. De koude, uit de poolstreken afkomstige lucht komt boven de warmere lucht van de Noordzee te liggen. Door de grote temperatuurverschillen, worden buien actief.

‘De komende dagen verandert de windrichting. Uit het zuiden wordt warmere lucht aangevoerd. Maar de lucht blijft instabiel, waardoor de kans op buien groot blijft’, aldus Geurts.

Helemaal moeilijk te voorspellen is hoe het klimaat zich de komende decennia gaat ontwikkelen. De nieuwe klimaatscenario's van het KNMI laten zien dat de zomermaanden rond 2050 tussen de 0,9 en 2,3 graden warmer zouden kunnen worden.

Volgens KNMI-onderzoeker Rob van Dorland worden de zomers ook droger. ‘Over het algemeen kunnen we zeggen dat er ’s zomers een beetje tot veel minder neerslag kan gaan vallen. De individuele buien kunnen echter veel extremer worden, zoals echte tropische buien. De buien van de afgelopen twee weken passen in dat beeld. Op dit moment is de zomer als geheel nog niet uitzonderlijk nat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden