Toekomst VN centraal tijdens conventie in Amsterdam

Vluchtelingen, terrorisme, voedselhulp, mensenrechten, vredesmissies en religie. Over deze kwesties discussiëren politici, bekende Nederlanders en zo'n 1500 andere belangstellenden zaterdag tijdens de Nationale Verenigde Naties Conventie in Amsterdam....

De organisatie van de conventie, die plaatsvindt in de Melkweg, Cinecenter en Amuse (allen gelegen rond het Leidseplein), is in handen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en de NVVN (Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties). Op de drie locaties zijn de hele dag (van 10.30 tot 18.00 uur) discussies, gesprekken, werkgroepen en talkshows te volgen.

Ruim honderd sprekers komen zaterdag aan het woord, onder wie minister Bot (Buitenlandse Zaken), Ruud Lubbers (VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen), minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), regisseur Theo van Gogh, advocate Britta Böhler en Tweede-Kamerlid Koenders. De schrijvers Manon Uphoff, Ronald Giphart en Yasmine Allas dragen voor uit hun werk. Daarnaast is er een film- en documentaireprogramma en zijn er optredens van 1 Giant Leap en Slovo.

De conventie komt voort uit een oproep van secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan. Hij heeft alle leden van de VN opgeroepen mee te denken over de toekomst van de volkerenorganisatie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de uitkomsten van zaterdag meenemen in zijn aanbevelingen, die het dit najaar aan Annan presenteert.

Vorig jaar organiseerde de NCDO al de Nacht van de Verenigde Naties in Hotel Arena in de hoofdstad. Het evenement richtte zich op jongeren, om hen meer te betrekken bij het werk van de VN. De Nacht trok ongeveer duizend belangstellenden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden