Toekomst-tv

In elke stad die de Parade aandoet, verzorgt een Volkskrant columnist een dagsluiting. V drukt die af.

Omdat ik wel eens tv kijk, wordt mij soms gevraagd naar de toekomst van televisie. Nu is het mijn werk om de televisie van gisteravond te bespreken en niet die van overmorgen, maar je hoeft geen ziener te zijn om vooruit te kijken. De toekomst is aan de talkshow.

Niet aan prachtseries als Mad Men, Borgen. Geen verslaafde laat zich in deze multimediale tijden nog door de VARA zijn dosis methadon voorschrijven van slechts 50 minuutjes per week, terwijl de drugs vrij verkrijgbaar zijn voor de luttele prijs van een enkele autokraak. Als de junk ze niet allang al gestolen had in een donker steegje op internet.

Wat blijft, is live. Het hier en nu, rechtstreeks thuisbezorgd. Netflix of niet: wij snakken naar een gedeelde ervaring. Het praatprogramma biedt uitkomst. Zo oud als de weg naar Willem Duys, maar onverwoestbaar. Vooral live, wanneer de kans het grootst is op gasten die uit de bocht vliegen zonder dat een regisseur kan ingrijpen. Een goede talkshow is als een Formule-I race.

Jan Mulder die bij Barend & Van Dorp een VVD-politicus de huid vol schold, Theo Maassen die de naaktfoto's van 'aandachtsjunk' Patricia Paay in de Playboy voer voor zijn necrofiele vriend vindt - wat heerlijk om er verontwaardigd over te doen.

De talkshow is goedkoop en onbetaalbaar tegelijk. Tafel, stoelen, een zwijgende actrice als bijzettafeltje - klaar. Televisie zal spoedig veranderen in één grote babbelbox. Voornamelijk over televisie, want als er iets is waarover televisie graag spreekt, dan is het over televisie, met iemand van televisie.

En dat treft, want er is geen BN'er die zich niet in een interview laat zijn/haar stoutste droom laat ontvallen: een talkshow. Praten kunnen we allemaal, is het idee. Jaren hebben Knevel en Van den Brink geaasd op het plekje van Pauw & Witteman. Nu de buit binnen is, gaan ze op vakantie en staan ze hun praatstoel af aan onder anderen Antoine Bodar, Wouter Bos, Helga van Leur en Leontien van Moorsel.

Wat staat ons nog te wachten? De nieuwskoppen van de afgelopen tijd geven uitsluitsel. Sylvana Simons droomt van een praatprogramma, liet zij weten in een interview. Werktitel: Sylvana spreekt.

'Gordon wil eigen talkshow' - Onder de Gordol. Helaas werden, toen het ervan dreigde te komen, de opnamen 'uitgesteld'. Zijn gasten konden niet.

Angela Groothuizen wil een talkshow over seks. Die kenden we al: Seks met Angela.

'Babette van Veen wil eigen talkshow.' Babbelen met Babette. Catherine Keyl: talkshow. Keyl keuvelt. Eind vorig jaar: Tanja Jess, jawel. Talking to Tanja.

'Johnny de Mol werkt aan talkshow'. 'MAX-baas Jan Slagter wil talkshow met Mart Smeets en Kees Jansma'. 's Lands bekendste werkloze, mediamaatje Bram Moszkowicz, aast op een talkshow. Net als Peter R. de Vries - leek hem 'lekker makkelijk'. Misschien moet iemand hen even uitleggen dat de essentie van een praatprogramma vooral bestaat uit luisteren. Naar anderen, wel te verstaan.

Jaren heeft ook Linda de Mol lopen hengelen. Vorige maand zagen we het resultaat: Lullen met Linda. Licht en lekker lang: wel anderhalf uur, en 23 centimeter. Intussen loopt Eva Jinek zich warm voor een dagelijks uurtje en verheugt Humberto Tan zich op een late night, op Twitter al Humberto & Tan gedoopt.

Dromen genoeg dus. Maar wat haalde het treinkrantje Spits? 'Piet Paulusma heeft GEEN behoefte aan eigen talkshow'. Een schaamteloze bekentenis. Hij zou het 'natuurlijk wel kunnen', maar hij had 'gewoon niet zo'n drang'.

Fascinerend. Een weerman die géén talkshow wil. Daar zal nog veel over gepraat worden. In een talkshow.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden