Toekomst ROC Leiden onzeker: ontmanteling of faillissement?

Gaat ROC Leiden een faillissement tegemoet? Liever niet, zegt minister Bussemaker, die een 'gecontroleerde ontmanteling' voorstelt. Beter van wel, zeggen VVD, PVV en CDA. Dinsdag volgt de beslissende stemming in de Tweede Kamer.

Exterieur van het ROC Leiden aan het Betaplein in Leiden Beeld anp

ROC Leiden heeft dringend geld nodig. Als het ministerie niet voor 1 juli met 18 miljoen euro over de brug komt, gaat de geplaagde mbo-instelling failliet. Daarmee zouden circa 8500 studenten en 700 medewerkers op straat komen te staan.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is bereid de portemonnee te trekken. Redding van de school kost maximaal 40 miljoen, rekende ze de Kamer eerder deze week voor. Een faillissement zou de belastingbetaler het dubbele kosten, onder meer door de wachtgelden van de ontslagen docenten.

ROC Leiden

Lees hier de reconstructie: Hoe ROC Leiden ten onder ging aan zijn dromen (+)

'Gecontroleerd ontmantelen'

Bovendien vreest Bussemaker dat een curator het belang van de schuldeisers voorop zal stellen. Hij zou per direct de lessen kunnen staken en het personeel kunnen ontslaan. Voor de studenten zou er niet meteen plek zijn bij andere instellingen. 'Het zal een chaos veroorzaken', hield ze de Kamer donderdag voor.

Bussemaker stelt daarom voor om ROC Leiden 'gecontroleerd te ontmantelen', waarbij de instelling de komende jaren een deel van de opleidingen overdraagt aan instellingen in de regio, zoals het ID College, ROC Mondriaan en het Nova College. Mogelijk blijven een paar goede opleidingen behouden.

Een deel van de Kamer voelt echter weinig voor een reddingsboei. 'Wij trekken hier een streep', zei Anne-Wil Lucas (VVD). 'Door opnieuw de portemonnee te trekken zeggen we eigenlijk dat scholen niet failliet kunnen gaan.'

Lucas diende een motie in om geen geld meer naar ROC Leiden over te maken. Die motie, waarover dinsdag zal worden gestemd, krijgt in ieder geval steun van de PVV en het CDA.

Brandbrief

Voor een Kamermeerderheid lijkt de steun van de SP noodzakelijk, maar Jasper van Dijk hield donderdag de kaarten op de borst. 'Mijn fractie wil een zorgvuldige afweging maken.'

De voorzitter van de studentenraad van ROC Leiden stuurde afgelopen dinsdag een brandbrief naar de minister en de Tweede Kamer, waarin hij stelt dat een meerderheid van de studenten hoopt op een doorstart . 'Wij willen doorstuderen aan ROC Leiden en onze studie afsluiten met een diploma van ROC Leiden!'

Vastgoeddeals

Het ROC Leiden raakte de afgelopen jaren in problemen door de bouw van twee grote gebouwen bij de NS-stations Leiden Lammenschans (2011) en Centraal (2013).

De vastgoeddeals drukten aanzienlijk op de begroting. In 2010 betaalde het ROC Leiden - toen nog gevestigd in panden verspreid door de stad - nog geen 80 euro per vierkante meter aan huisvesting. In 2014 was dat opgelopen tot meer dan 220 euro per vierkante meter. Sinds 2012 staat ROC Leiden onder aangepast financieel toezicht van de Onderwijsinspectie.

De financiële perikelen hadden invloed op de kwaliteit van het onderwijs. In het schooljaar 2011/2012 scoorde 27 procent van de opleidingen onvoldoende, in 2012/2013 was dat 40 procent. Op die opleidingen zat 56 procent van de studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden