Toekomst orka Morgan blijft ongewis

Niemand uit de wereld van de erkende orka-specialisten is gevraagd plaats te nemen in de groep die beslist over het lot van orka Morgan. Zelfs de Nederlandse 'orka-vrouw' Astrid van Ginneken niet.

Anja Sligter

Aldus Wietse van der Werf, woordvoerder van een coalitie van natuurbeschermings- en dierenorganisaties. Zij eist openheid van zaken van het Dolfinarium Harderwijk over de namen van de wetenschappers. Daarvoor voeren zij vandaag ludiek actie in Harderwijk.


De coalitie twijfelt aan de neutraliteit van de wetenschappers. De angst is dat de groep is samengesteld vanuit de 'industrie', attractieparken als het Amerikaanse SeaWorld, waaraan eerder een orka uit Harderwijk is verkocht. Een orka als Morgan is miljoenen waard.


Van der Werf: 'De minister, ik denk dat dat Maxime Verhagen zal zijn, moet straks een afgewogen besluit nemen. Dan hoort hij ook van alle kanten geïnformeerd te worden.'


Het jonge roofdier van rond 2 of 3 jaar werd in juni zwak en ziek uit de Waddenzee gehaald naar het Dolfinarium vervoerd. Daar kreeg ze de Schotse naam Morgan, omdat ze waarschijnlijk behoort tot een groep die leeft ten noorden van Schotland. Ze is bijna op krachten, weegt 700 kilo en haar bloed vertoont steeds betere waarden.


Half november zal duidelijk worden wat er met Morgan moet gebeuren. Dan worden ook de namen van de wetenschappers bekend gemaakt. Tot die tijd werken zij in anonimiteit aan het advies. Zij moeten dat in alle rust het kunnen voorbereiden en niet worden bestookt door dit soort actiegroepen of de media, zo luidt het verhaal.


Direct nadat de orka uit het water werd getakeld, begon de discussie: moet ze weer naar zee terug of niet? Het is duidelijk dat het uitzetten van Morgan een risico vormt. In haar eentje redt ze het hoogstwaarschijnlijk niet en aansluiten bij een andere groep is ingewikkeld. Bovendien is er weinig ervaring: van de drie uitzettingen terug in zee was er slechts één succesvol. Dat ging om een zieke orka die terugkwam in dezelfde groep.


Hoofdtrainer van het Dolfinarium Steve Hearn zei eerder in de Volkskrant dat hij 120 procent zekerheid zou willen hebben dat orka Morgan bij haar eigen familie terechtkomt als ze terug zou gaan naar zee. 'Anders pleeg je moord.'


Het is goed mogelijk de groep orka's waartoe Morgan behoort, te herkennen. De familie heeft dezelfde zwart-wit tekening, dezelfde vorm rug- en staartvin en maakt hetzelfde geluid. Het is niet duidelijk of deze familie al is gevonden.


Maar ook in een park als SeaWorld loopt Morgan gevaar, zegt Van der Werf. 'Daar zijn de laatste jaren vier orka's door groepsgenoten gedood.' Volgens hem hebben wetenschappers aangegeven dat er mogelijkheden zijn om deze orka uit te zetten, en zijn zij ook bereid daarbij te helpen.


Anja Sligter


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden