Toekomst NAVO

Het is goed dat de staats- en regeringsleiders van de NAVO-landen hebben besloten een Response Force in het leven te roepen.

De laatste jaren hebben geleerd dat het niet voldoende is voor het bondgenootschap om er alleen maar te zijn. Het is ook belangrijk wat het doet. Dat betekent dat de NAVO-top in Praag niet kon volstaan met het besluit de alliantie uit te breiden van 19 naar 26 lidstaten. Op zichzelf is dat een heuglijk feit: het vergroot de zone van stabiliteit in Europa. Maar als de NAVO het daarbij zou hebben gelaten, zou zij de facto zijn veranderd in een tamelijk passieve en voornamelijk politieke organisatie. Als militair bondgenootschap zou zij dan op den duur aan relevantie hebben ingeboet.

Daarom is het goed dat de staats- en regeringsleiders van de NAVO-landen tevens hebben besloten een Response Force in het leven te roepen. Een snelle-reactiemacht van twintigduizend militairen, bedoeld om te reageren op dreigingen waar ook ter wereld. Binnen een week moet zij vijfduizend militairen op de been kunnen brengen om eventueel in actie te komen tegen terroristen of 'schurkenstaten'. Nu is het zo dat Duitsland bij een raketaanval op Berlijn niet in staat is terug te slaan, zoals de VS wel deden na 11 september. Zonder Amerikaanse hulp beginnen de Europese landen niets.

Dat nu in die leemte wordt voorzien, gebeurt mede onder druk van de Amerikanen. President Bush verwees in Praag naar Europa's verleden, toen het zich meermalen lankmoedig opstelde tegenover agressors. Hij gebruikte nog net niet de zeker in Tsjechisch verband beladen term appeasement, maar de boodschap was duidelijk. Volgens hem moeten de Europeanen niet in zichzelf gekeerd raken of onverschillig worden tegenover de dreigingen van de moderne tijd.

Dat is waar. Maar van hun kant moeten de Europeanen hem te verstaan geven dat niet per se hoeft te worden gereageerd met militair geweld. Soms verdient de inzet van diplomaten of politiële opsporingsdiensten de voorkeur. Maar waar het nodig wordt geacht om militair te reageren, zij het dat dit in beginsel met een VN-mandaat dient te gebeuren, moet men over de vereiste middelen beschikken. De NAVO is de aangewezen instelling daarvoor.

Dat de NAVO-landen nu hebben beloofd daar aan te gaan werken, is een goede zaak. Zij hebben de tekenen des tijds verstaan en aanvaarden een waarlijk mondiale verantwoordelijkheid. Maar goede bedoelingen kosten ook geld. Daarom kunnen alle ambities alleen worden verwerkelijkt als door slimme samenwerkingsvormen de beschikbare financiën zo effectief mogelijk worden besteed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden