Update

Toekomst Metropole Orkest in handen van Tweede Kamer

De toekomst van het Metropole Orkest ligt in handen van de Tweede Kamer. Nu staatssecretaris Sander Dekker (Media) definitief de geldkraan dichtdraait, ligt het laatste sprankje hoop voor het orkest bij de Tweede Kamerleden die dinsdag stemmen over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'We zien het somber in', aldus de woordvoerder van het muzikale gezelschap vrijdag.

Optreden van de Britse soul-folkzanger Jonathan Jeremiah in theater Carre met begeleiding van het Metropole Orkest.Beeld ANP

Eerder was al bekend dat het orkest, dat valt onder het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), geen subsidie meer zou krijgen. Wel was er 9 miljoen euro beschikbaar om het orkest te laten verzelfstandigen. Dekker concludeert in zijn brief aan de Tweede Kamer dat een zelfstandige positie voor het orkest 'helaas' niet haalbaar is.

Het MCO maakte volgens de staatssecretaris eind november voor het eerst een plan om zelfstandig verder te gaan, als gevolg van de bezuinigingen. Dat plan was niet goed genoeg en moest worden aangepast. Ook een nieuwe versie van juli dit jaar werd afgekeurd. Daarvan waren de kosten volgens Dekker circa 15 miljoen.

Definitief
Zijn voorgangster Marja van Bijsterveldt had zich al voorgenomen dit plan af te wijzen. Dekker heeft het besluit nu definitief gemaakt. Hij vindt de kosten te hoog en ziet geen zelfstandige toekomst weggelegd voor het orkest. Bovendien vreest hij dat andere instellingen minder geld krijgen als extra wordt uitgegeven aan het Metropole Orkest.

Het Metropole is een modern orkest dat kort na de oorlog werd opgericht. Het speelt veel jazz, pop en wereldmuziek en begeleidde veel producties op tv. Diverse internationale grote sterren, zoals Ella Fitzgerald en Elvis Costello, traden met het orkest op.

Oppositie
De oppositie in de Tweede Kamer is niet blij met het besluit van staatssecretaris Sander Dekker. 'Dit kabinet is meedogenloos', stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. En D66-Kamerlid Vera Bergkamp: 'Dit getuigt niet van realiteitszin.'

Mona Keijzer van het CDA vindt dat Dekker te snel heeft opgegeven. Ze hoopt dat minister Jet Bussemaker van Cultuur nog iets voor het orkest kan doen. Het ensemble valt onder het Muziekcentrum van de Omroep en staat daarom op de mediabegroting en niet op de cultuurbegroting.

Van Dijk stelt dat het nu aan de Tweede Kamer is om het orkest te redden. 'Met een uiterste krachtinspanning vinden we komende dagen een financiële dekking, zodat dit unieke orkest niet verloren hoeft te gaan', stelt hij.

Het succes van zo'n reddingspoging is afhankelijk van VVD en PvdA, die in de Kamer een meerderheid hebben. Volgens VVD-Kamerlid Matthijs Huijzing heeft het orkest 'alle kansen gekregen' om een goed plan te maken voor verzelfstandiging. 'Er is een fors budget voor de overgang, maar desondanks lijkt het ze niet te lukken.' Huijzing vindt het wel jammer dat het ensemble gaat verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden