‘Toekomst Groningse hiv-slachtoffers kapot’

Slachtoffers van Groningse hiv-verdachten eisen in een civiele procedure schadevergoeding...

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

Woensdag dient de zaak pro forma tegen de drie verdachten in de Groninger hiv-zaak. Tegen de drie mannen, die ervan worden verdacht andere mannen op seksfeesten te hebben gedrogeerd, verkracht en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed, zijn inmiddels veertien aangiften gedaan.

Twaalf slachtoffers eisen een vergoeding voor de geleden schade, vertelt advocaat Lidewij Wachters, die samen met kantoorgenoot Fred Kappelhof hen bijstaat in een civiele procedure.

Hoe hoog is die schade?

‘Daar is nog niets over te zeggen. Het verschilt per slachtoffer; de ene heeft meer, de andere minder lichamelijke en geestelijke klachten. De schade is ook nog lang niet allemaal geleden – inkomstenderving valt er bijvoorbeeld ook onder. Ook kan het zijn dat zich nog meer slachtoffers melden.

‘We hebben voor 75 duizend euro per persoon beslag laten leggen op de woningen, inboedel en bankrekeningen van de drie verdachten, maar dat betekent niet dat we dat ook gaan eisen.

‘Bij een beslaglegging moet je altijd een bedrag noemen – dat is een formaliteit. Het uiteindelijke bedrag kan veel hoger of lager uitvallen. We moeten per persoon gaan bekijken wat de geleden en de nog te verwachten schade is. Daar zullen zich ook nog deskundigen over buigen.’

Woensdag dient de zaak pro forma. De mannen wordt onder meer zware mishandeling ten laste gelegd. Waarom wordt de eis om schadevergoeding niet direct meegenomen in de strafzaak?

‘Dat gebeurt alleen als de zaak heel simpel is. Ik gooi jouw bril stuk, jij levert een bonnetje in en dan is het geregeld. Hier ligt het veel ingewikkelder, omdat de schade moeilijk te bepalen is. In dit geval beperkt de strafrechter zich tot de strafzaak en lopen er dus twee verschillende procedures.

‘Het is wel zo dat de onrechtmatigheid van de daden moet worden vastgesteld. Pas als er eenmaal een veroordeling is, dan staat die onrechtmatigheid vast.’

Hoe gaat het eigenlijk met de slachtoffers?

‘Verschillend. Het ligt heel erg gevoelig. Sommigen hebben lichamelijke klachten en slikken al medicijnen, hiv-remmers. Bij anderen is dat nog niet nodig. De ene weet pas sinds kort dat hij besmet is, een ander is al langer op de hoogte.

‘Maar hoe dan ook, voor allemaal geldt dat de emotionele gevolgen enorm zijn en dat hun levens en toekomst kapot zijn. Elke dag worden ze opnieuw geconfronteerd met de gevolgen. Dat gebeurt niet alleen door de medicijnen die ze moeten slikken, maar ook door reacties die ze van hun omgeving krijgen. Ze hebben het heel zwaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden