Toegewijde Fillon wordt keer op keer vernederd

Op de momenten dat het leuk begon te worden – de Eurotop in Parijs met regeringsleiders uit Europa en Afrika, het defilé op 14 juli – moest François Fillon (54) verstek laten gaan....

Wie hem ziet, begrijpt dat het ambt van premier van Frankrijk geen sinecure is. Zijn zware wenkbrauwen staan op fronsen, de blik is gewichtig. De springerige, grootsteedse president koos zich een eerste minister die een vertegenwoordiger van het klassieke Frankrijk lijkt. Man van het platteland, van de schaduw, bedachtzaam en ernstig.

Sarkozy en Fillon schreven vorig jaar voor de verkiezingen samen het regeringsprogramma, ze vormden samen de ministersploeg. Een toegewijder premier kan Sarkozy zich niet wensen, zo lijkt het. Toch verschijnen telkens berichten over aanvaringen tussen de twee. Met steeds dezelfde aanleiding: de president die zijn premier vernedert. De hardste publieke botsing was toen Sarkozy Fillon als ‘mijn medewerker’ aanduidde. Een permanente bron van conflict vormen de seances van Sarkozy met zeven van zijn meest geliefde ministers. Deze ‘G7’ ontlenen daaraan een status die Fillon een doorn in het oog is. Temeer omdat de premier formeel verantwoordelijk is voor het handelen van zijn ministers.

Dat maakt het extra pikant dat Fillon in het boek van Raphaëlle Bacqué bekent dat hij als minister zelf geregeld achter de rug van premier Raffarin om direct contact zocht met president Chirac.

Meteen bij zijn aantreden kwamen de speculaties over het demissioneren van de premier – ook dat hoort bij het Franse politieke spel. Laatste bericht: Fillon houdt stand tot eind 2009, als het mandaat van Sarkozy op de helft is, en gaat zich dan warmlopen voor het burgemeesterschap van Parijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden