'Toegang tot opleiding voor artiest beperken'

Het kabinet wil de toegang beperken tot populaire mbo-studies die weinig kans op een baan bieden. In een brief aan de Tweede Kamer spreekt minister Van Bijsterveldt van Onderwijs over de opleiding tot artiest, bijvoorbeeld tot popmuzikant, rapper, danser of musicalacteur.

AMSTERDAM - Sinds 1996 mogen mbo's zelf bepalen welke studierichtingen zij aanbieden. Volgens de minister hebben zij te veel studies opgezet die populair zijn onder jongeren, maar weinig perspectief op de arbeidsmarkt bieden. Daarom wil zij een licentiesysteem, waarbij de overheid toestemming moet geven voor opleidingen in sectoren waar weinig werk is.


De MBO Raad vindt de brief van de minister 'ongelukkig'. 'In de media heeft de minister onder meer de opleiding Dierenverzorging als voorbeeld van een populaire opleiding genoemd. Maar vrijwel alle afgestudeerden daar vinden snel werk', aldus Hulsbosch.


De zorgen over de positie van afgestudeerden in het mbo-kunstonderwijs zijn niet nieuw. In 2006 zei Hans de Boer, woordvoerder van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, al dat de mbo-instellingen te veel jongeren verleiden met 'leuke studies'.


Veel cijfers zijn echter niet voorhanden, ook omdat de opleidingen relatief jong zijn. Volgens een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt zijn mbo'ers met een creatieve opleiding 'iets vaker' werkloos dan andere mbo'ers. Van Bijsterveldt kondigt in haar brief een analyse van de vraag naar mbo-kunstenaars aan, in samenhang met het kunstonderwijs in het hbo.


Volgens de MBO Raad dreigt ten onrechte het beeld te ontstaan dat de arbeidsmarkt wordt overspoeld met werkloze afgestudeerden van 'pretstudies' in het mbo. Van de afgestudeerde mbo'ers vindt echter 95 procent binnen drie maanden werk.


De opleidingen tot artiest zijn klein en selectief. Vaak nemen ze maar een zesde tot een tiende van de kandidaten aan. 'De Frank Sanders Academie voor musicalonderwijs heeft bijvoorbeeld maar twintig eerstejaars', aldus Hulsbosch. In totaal telt Nederland ruim 550 duizend mbo'ers. Slechts een kleine minderheid daarvan volgt een opleiding tot artiest.


Minister Van Bijsterveldt wil ook een databank opzetten met informatie over de aansluiting van mbo-opleidingen op de arbeidsmarkt. Dat moet studenten stimuleren om vaker te kiezen voor opleidingen in de zorg en de techniek, waar een tekort aan vakmensen dreigt.


'Dat vinden wij op zich een goed idee', zegt woordvoerder Hulsbosch van de MBO Raad. 'Maar je kunt niet zeggen: jij mag deze studie niet doen, jij moet een andere studie doen. We leven niet in China. Bovendien is het echt niet zo dat alle artiesten dan opeens techniek gaan studeren.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden