Toegang tot bos Schinveld afgesloten

De toegang tot het bos in Schinveld dat moet wijken voor de AWACS van de NAVO is vrijdagmiddag afgesloten. De waarnemend burgemeester heeft de actievoerders opgedragen onmiddellijk te vertrekken. Het bos wordt maandagochtend ontruimd....

ANP

Zuidgeest sommeerde de bezetters onmiddellijk te vertrekken. Hij waarschuwde dat hij het bos zal laten ontruimen, als ze niet weggaan. Dat is dan volgens de burgemeester voor 08.00 uur maandagochtend.

Het kappen van de bomen begint om die tijd, tweehonderd man marechaussee en politie worden daarvoor ingezet. De marechaussee treedt op in het bos, de politie er omheen

Vlak voor Zuidgeests komst vrijdag hadden de actievoerders een barricade opgeworpen op het bosbad naar het actiekamp midden in het bos, maar de burgemeester trok - begeleid door twee agenten - toch het kamp binnen. Daar waren naast actievoerders van onder meer Groenfront! ook enkele tientallen inwoners van Schinveld aanwezig.

De inwoners van de Limburgse plaats zijn bang dat als het bos weg is, zij nog meer overlast in de vorm van lawaai en vervuiling hebben van de oude, grote toestellen. Sommigen lieten hun ongenoegen duidelijk blijken, zo werd Zuidgeest toegebeten: ‘Alleen hoeren laten zich omkopen’. De actievoerders bleven gewoon boomhutten timmeren.

De burgemeester maakte zich vrijdag kwaad over een ludieke actie van de regionale omroep L1 die luisteraars uitnodigde om vrijdagmiddag in het bezette bos te gaan zoeken naar verstopte armbandjes die toegang geven tot een carnavalszitting in Venlo. De bedoeling was dat mensen dat in carnavalskleding deden. ‘Media kunnen niet oproepen de wet te overtreden’, vond Zuidgeest.

De burgemeester eist dat L1 de actie stopt. Hij heeft gedreigd met juridische stappen, maar programmaleider P. van Gessel van L1 is daarvan niet onder de indruk. ‘Een beetje humor kan geen kwaad in deze barre tijden. Het gaat om een ludieke actie’, aldus Van Gessel in een reactie. Overigens heeft nog niemand een bandje gevonden. ‘Als leden van de ME de polsbandjes vinden, mogen ze naar de carnavalszitting komen, maar dan wel in uniform’, aldus Van Gessel.

De vrijdagmiddag afgesloten grensweg langs het bezette bos bij de AWACS-landingsbaan valt onder de door Zuidgeest afgekondigde noodverordening en is daarmee verboden terrein. Een deel van de weg is Duits, maar de Duitse gemeente Gangelt doet mee aan de afsluiting. Medewerkers van de net over de grens gelegen AWACS-vliegbasis moeten enkele kilometers omrijden om bij hun werk te komen.

Provinciale Staten in Limburg houden volgende week vrijdag een extra vergadering over de noodverordening. De SP-Statenfractie heeft vragen gesteld aan gouverneur L. Frissen over zijn besluit tot bekrachtiging. De ‘spoedvergadering’ is pas volgende week omdat het om ‘agendatechnische redenen’ niet eerder kon. De vergadering kan de kap niet tegenhouden.

De website van gouverneur Frissen loopt over met berichten van boze burgers. ‘Nieuw volkslied: Waar in het bronsgroen eikenhout, het motorzaagje ronkt’, is de teneur van de ingezonden protesten tegen de noodverordening in het gastenboek op de internetpagina. Schrijvers verwijten Frissen dat hij niets doet tegen de kap.

Defensie wil dat de AWACS-vliegtuigen die opereren vanaf de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland, zo snel mogelijk nieuwe, stillere motoren krijgen, zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie vrijdag.

Nederland zal daarvoor binnen de NAVO pleiten, al kan het wellicht nog jaren duren voor de motoren voor in totaal een bedrag van 700 miljoen dollar worden vervangen. Defensie is eigenaar van de zes hectare grond waarop de bomen staan waarvoor de kapvergunning is verleend. Het omhakken van de bomen is nodig omdat de AWACS-toestellen nu ‘niet onbelemmerd kunnen vliegen’, aldus Van der Knaap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden