Toedeledokie, zegt de toedeledokieman

Beeld Julius Schrank

De rechtse marxist-miljonair Hans de Boer vindt dat labbekakken aan het werk moeten. Dat zei De Boer, tevens voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en VPRO-lid, gisteren in de Volkskrant. Er stak meteen een stormpje van verontwaardiging op, zoals meestal wanneer Hans de Boer weer eens is opgestaan met het idee een stormpje van verontwaardiging te gaan veroorzaken.

Het woord 'labbekakken' was meesterlijk gekozen. De Boer had ook 'bijstanders' kunnen zeggen, of 'uitkerings-genieters', maar dan had de uitspraak de voorpagina niet gehaald. 'Labbekakken' is duidelijk: stelletje slapjanussen. De Boer wist: als ik 'labbekakken' zeg, staat bij Samsom meteen het schuim op de mond, verslikt Roemer zich in zijn Bossche bol en heb ik zelf een topdag. 'Labbekakken' maakt lezing van het interview met De Boer bijna overbodig. Je kunt zo'n beetje invullen wat hij verder te berde gaat brengen: wat je op verjaardagen al minstens veertig jaar hoort uit de mond van hardwerkende Nederlanders, namelijk dat het de spuigaten uitloopt, met die luie steuntrekkers en de belastingen.

Zelf noemt De Boer dit zijn 'hobby': 'Beetje rotzooien, ik bedoel pionieren, op het grensvlak van bedrijfsleven en politiek.' De voorganger van De Boer, badkuipentycoon Bernard Wientjes, was op dat grensvlak altijd op zoek naar het poldercompromis, maar De Boer ziet meer in de provocatie. Niet dat het in de alledaagse praktijk van smalle marges en looiigheid veel uitmaakt, maar De Boer gooit graag een steen in de vijver. Ooit belde premier Rutte op één ochtend vier keer: dat is dus echt scoren - PvdA'ers de hoogste boom in jagen is De Boer te gemakkelijk. Ditmaal reageerde de premier via de media: hij vond De Boers uitspraken 'ongepast'. Vanwege dat 'labbekakken' waarschijnlijk, want verder is de premier het geheel eens met De Boer - dat mensen meteen naar het UWV hollen, in plaats van naar een aspergeveld om daar asperges te steken, in het zonnetje, met de radio aan.

Hans de Boer en Mark Rutte zijn toedeledokiemannen. De toedeledokieman vindt het leven niet al te ingewikkeld - je hoeft hem niet lastig vallen met filosofische zijnsvragen, ideologische dilemma's of toekomstvisies. De toedeledokieman zegt: handen uit de mouwen en verder toedeledokie.

Uitkeringstrekkers aan het werk, belastingen naar beneden en de handelsboycot tegen Rusland opheffen, want de zoon van Hans de Boer heeft Russen op zijn Facebook en dat zijn prima types. En misschien heeft Geert Wilders wel humor, weet jij veel, ook al is hij geen toedeledokieman. Mark Rutte, eind mei, over bankiers: 'Dan denk ik: ga dan naar Londen, toedeledokie.' Hans de Boer, over de druk uit Brussel om te hervormen: 'Brussel? Toedeledokie.' Met 'toedeledokie' acht de toedeledokieman het probleem afdoende behandeld en tevens opgelost. Het is jaloersmakend, maar een toedeledokieman ben je, dat kun je niet worden.

Hans de Boer één maal een dagje te zien aspergesteken, in het zonnetje, met de radio aan!

Gistermiddag verklaarde De Boer helaas dat hij spijt had van het woord labbekakken, nog voor het debat over het wezen van de labbekak kon losbarsten. Mark Rutte betuigde onlangs al spijt over zijn 'ze hebben het adres van het UWV al in hun hand'-uitspraak. De toedeledokieman doet niet moeilijk over een excuusje meer of minder. 'Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst', zei De Boer, 'dat was niet mijn bedoeling.'

Wat dan wel zijn bedoeling was?

Een beetje rotzooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden