Toe Wouter, begin nog eens over de linkse coalitie

Het CDA van Jan Peter Balkenende heeft een fikse inhaalslag gemaakt. Nu is het zaak de voorsprong te behouden. De kiezer in Brabant maakt mogelijk het verschil....

De Twente-rally heeft Jan Peter Balkenende in elk geval alvast gewonnen. Als navigator reed de premier, sinds zijn jeugd autosportfanaat, zaterdag mee met kampioen Erik Wevers.

Aan de kiezers laat Balkenende zich dezer dagen in alle hoedanigheden te zien: als rustige debater tegenover het linkse gevaar Wouter Bos; als staatsman die op een filmpje van CDA-bijeenkomsten grapjes maakt met Blair en Chirac; als betrokken landsvader die zich door school en fabriek laat rondleiden; als filosoof die op een civil society-congres in een krachtig pleidooi zijn gelijk haalt over zijn ooit zo eenzame normen- en waardencampagne. En zowaar: als christen-democratische cultheld in Che Guevara-afbeelding op de veel verkochte grunge-T-shirts van de CDA-jongeren.

De christelijke blijdschap die Balkenende als geen ander kan uitstralen, is voor de gelegenheid nog eens extra uitvergroot. Maandagavond in Rijssen dweepte hij welhaast met zijn ‘fantastische’ partijgenoten, en vroeg geroerd applaus voor vrijwilligers die bejaarden helpen.

Boven de lijsttrekker hingen in de christelijke scholengemeenschap kleurige schemerlampen, het vaste podiumsymbool van grote CDA-evenementen deze campagne. Het is een fysieke uitdrukking van de christen-democratische boodschap ‘Welvaart, zekerheid en respect’. Balkenende heeft in 2006 vooral rustgevende continuïteit te bieden, naast de eerder bewezen standvastigheid.

De Twentenaren in de zaal vonden het prachtig. ‘Een Wouter Bos wordt hij nooit, maar hij is zo betrouwbaar’, zei een jongeman. Ook in de rest van het land heeft Balkenende een inhaalslag achter de rug. Na jaren zieltogen ligt het CDA een paar zetels voor op de PvdA.

‘Vergeleken bij de gemeenteraadsverkiezingen is het een verademing’, zegt Kamerlid Haersma Buma over zijn folderactiviteiten in winkelstraten op de zaterdagochtend. De CDA’ers merken het: werden ze in maart nog vaak weggehoond, nu informeren mensen welwillend hoe goed het gaat met de campagne.

Maar de opmars lijkt tot staan gekomen. Bos kan met zijn klassiek-linkse campagne nog veel zetels bij links weghalen en langszij komen. Het gelikt opererende campagneteam van het CDA is dus allerminst in overwinningsroes. Zolang ruim eenderde van de kiezers nog niet weet óf en hoe ze gaan stemmen, is de verkiezingsuitslag onvoorspelbaar, zegt campagneleider Jack de Vries. Zie de vorige keer: op verkiezingsdag in 2003 won Balkenende pas om tien uur ’s avonds.

Of de CDA-strategen hun ware gevoelens tonen, valt niet te controleren. De Vries geeft immers eerlijk toe: het is gunstiger om licht achter te staan. Als kiezers denken dat Balkenende het wel redt, stemmen ze misschien op VVD of ChristenUnie, of blijven ze thuis. Een dreigende machtsovername door Bos motiveert potentiële CDA-kiezers. Elke keer dat Bos expliciet de mogelijkheid van een linkse coalitie openhoudt, is daarom een zegen voor het CDA.

Getting the vote out, luidt nu het parool, zegt een lid van het CDA-campagneteam. Want als CDA-kiezers aarzelen, hebben ze de neiging niet te komen. Er wonen er veel in Brabant en Limburg, waar Balkenende zijn blijde woord nog zal verbreiden. Grappend spreken ze bij het CDA al over swing state Brabant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden