Tocht der Tochten is knarrenrit: de vijftigplussers domineren

Mocht de Elfstedentocht er daadwerkelijk komen, dan staan vooral vijftigplussers aan de start in Leeuwarden. De gemiddelde leeftijd van de schaatsers zal liggen op 54 jaar, schat Joost de Graaf, bestuurslid van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden. Dat vooral ouderen de Tocht der Tochten zullen rijden, komt door het inschrijfsysteem dat de organisatie hanteert.

AMSTERDAM - Het inschrijfsysteem is al jaren onderwerp van discussie tijdens de algemene ledenvergadering van de Elfstedentochtvereniging. Nieuwe leden vinden dat zij evenveel recht op de tocht zouden moeten hebben als de oudere. In 2010 werd besloten dat na de eerstvolgende Elfstedentocht het ledenbeleid opnieuw wordt bekeken.

'Iedereen wil rijden, we krijgen brieven van leden die het systeem oneerlijk vinden', zegt De Graaf, die verantwoordelijk is voor de medische begeleiding. 'Maar degenen met de oude rechten staan die natuurlijk niet zomaar af. Als het zover is, krijgen we een hele dynamische ledenvergadering.'

De Elfstedentochten in 1985 en 1986 veroorzaakten een stormloop op het lidmaatschap van de Elfstedentochtvereniging waardoor de organisatie een ledenstop invoerde. Degenen die in 1986 al lid waren, kregen vanaf 1987 het recht elke toekomstige tocht te beginnen, het zogenoemde startrecht. Nieuwe leden krijgen een startkans: zij worden ingeloot. Van de in 30 duizend leden hebben momenteel ongeveer 12 duizend schaatsers startrecht. Het grootste deel daarvan is tussen de 60 en 64 jaar oud.

Van de leden met startkans zijn er 8.000 ingeloot voor de komende Elfstedentocht. In totaal hebben 20 duizend schaatsers een startbewijs, waarvan de organisatie verwacht dat er 16 duizend daadwerkelijk beginnen. Enkele duizenden schaatsers zullen ouder dan 60 jaar zijn. Ter vergelijking: in de loodzware editie van 1963 was slechts 1 procent van de schaatsers ouder dan 60 jaar.

De organisatie houdt geen rekening met het feit dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers aan de eventuele tocht aan de hoge kant is. De Graaf: 'Die oude knarren kennen het klappen van de zweep, juist de jongere deelnemers zijn geneigd er onbesuisd in te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden