Toch weer onrustig Oud en Nieuw

Vier jaar van lik-op-stukbeleid en zero tolerance door politie en justitie hebben de gemoederen rond de jaarwisseling nog niet kunnen bedaren. Met 8.400 incidenten, 800 aanhoudingen en opnieuw veel belaagde agenten en brandweerlieden, was het onrustiger dan vorig jaar.

DEN HAAG - Minister Opstelten van Veiligheid spreekt, opnieuw, van 'onaanvaardbaar geweld tegen hulpverleners'.

In de strijd tegen de wildwesttaferelen in de Nieuwjaarsnacht, geldt sinds enkele jaren in de meeste grote gemeenten een strikt veiligheidsbeleid. Wangedrag wordt hard en meteen bestraft, met supersnelrecht, gebiedsverboden en extra zware, direct uit te voeren straffen voor geweld tegen hulpverleners. Hier en daar lijkt dat te werken. Opstelten ziet het toegenomen aantal incidenten ook als een teken dat de politie er bovenop zat en vaak al ingreep voordat het echt uit de hand liep.

Met name in Den Haag zegt de politie signalen te hebben dat de boodschap is aangekomen. Rustig was het er allerminst, maar wel rustiger dan voorheen. 'Het beleid is succesvol', aldus een woordvoerder. 'Direct na de jaarwisseling kregen op diverse plaatsen brandweerlieden spontaan van het publiek sympathiebetuigingen en de beste wensen voor het nieuwe jaar.'

Hoewel ook veel andere korpsen spreken van een relatief rustige nacht, waren er enkele forse negatieve uitschieters. In Gouda en Schiedam moest de mobiele eenheid worden ingezet om brandweerlieden en agenten te ontzetten. Omstanders bekogelden de hulpverleners tijdens bluswerkzaamheden met vuurwerk, stenen en glas.

De meeste onrust balde zich samen in het Brabantse Veen (gemeente Aalburg), waar de traditionele nieuwjaarsrellen al op dinsdagavond uit de hand liepen. Een groep van honderd voornamelijk jonge mannen en vrouwen werd gearresteerd nadat de brandweer was gehinderd bij bluswerkzaamheden. De politie ging over tot fors machtsvertoon en ging daarbij niet kieskeurig te werk: ook omstanders werden aangehouden.

De honderd arrestanten brachten de jaarwisseling door in de cel. Negen van hen kwamen woensdagavond op vrije voeten. Vandaag wordt duidelijk hoeveel arrestanten vrijdag voor de onderzoeksrechter worden geleid. De Aalburgse burgemeester Naterop verweerde zich woensdag in dezelfde bewoordingen als Opstelten tegen kritiek op het grootschalige politieoptreden: 'Wij accepteren nou eenmaal geen verbaal of fysiek geweld tegen onze hulpverleners en staan niet toe dat zij gehinderd worden bij hun werk.'

Hij kreeg woensdag bijval van de politievakbond ACP. Uit meldingen die agenten deden op een speciaal meldpunt, leidt de bond af dat het bestoken van de politie met zwaar vuurwerk is toegenomen. De melding van diverse korpsen dat de jaarwisseling relatief rustig is verlopen, zegt vicevoorzitter Wiep van de Pal niet zoveel. 'Ik snap best dat ze het afzetten tegen voorgaande jaren, maar als je het hebt over tientallen incidenten en honderden gewonden, dan kan ik niet met droge ogen beweren dat het allemaal wel meevalt.'

Het vuurwerk bleek opnieuw de grootste risicofactor. In Medemblik kwam een 51-jarige man om het leven toen vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. Woensdagavond stond de teller van de oogartsen op 90 patiënten met oogletsel, onder wie negen kinderen onder de 12, en twintig slachtoffers tussen 12 en 18 jaar oud. Veertien personen raakten het zicht in een oog kwijt. Bij één slachtoffer werd een oog verwijderd.

Volgens oogartsenvereniging NOG is 50 procent van de slachtoffers omstander die verwond zijn door vuurwerk van anderen. Het genootschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden