Toch spreekuur voor werkenden ondanks verzet

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) begint op 1 april tegen de wens van de Tweede Kamer en minister Borst van VWS met een arbeidsgeneeskundig spreekuur voor werkenden....

ANP

ANP

LEEUWARDEN

Borst is tegen de bedrijvenpoli omdat er door dit soort ontwikkelingen een tweedeling in de zorg zou kunnen ontstaan. 'De opening van de poli gaat dan ook tegen de wens van de minster in', zegt haar woordvoerder.

Ambtenaren van VWS zullen spoedig in Leeuwarden een kijkje gaan nemen. Afhankelijk van hun bevindingen zal de minister besluiten al dan niet in te grijpen.

Het MCL wilde begin dit jaar in samenwerking met zorgverzekeraar De Friesland al met het speciale spreekuur beginnen. Deze plannen riepen echter veel verzet op. De Tweede Kamer en tal van organisaties vreesden dat het plan zou leiden tot een tweedeling in de zorg.

Het ziekenhuis besloot tot uitstel omdat naast Borst de zorgsector zelf met een plan zou komen om de wachtlijsten aan te pakken. Het MCL is het wachten inmiddels moe. 'De discussie duurt nu al zo lang, daar kunnen we niet op wachten', meent J. van Eijndhoven, lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Volgens PvdA-Kamerlid Oudkerk blijkt nu 'hoe onbetrouwbaar het ziekenhuis is'. 'Het MCL belooft iets wat het niet nakomt. Het is onbetamelijk, onmaatschappelijk en discriminerend', vindt Oudkerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden