NieuwsOnderwijs

Toch ruimte voor islamitische middelbare school in Den Haag

Den Haag krijgt toch een islamitische middelbare school. Minister Slob (Onderwijs) heeft donderdag een aanvraag van stichting Sivor goedgekeurd. De school kan na de zomer van 2021 van start.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.  Beeld ANP
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.Beeld ANP

De goedkeuring voor de nieuwe school voor mavo, havo en vwo is frappant, omdat vergelijkbare aanvragen in het verleden altijd zijn afgewezen. Een islamitische middelbare school in Den Haag zou onvoldoende leerlingen trekken.

Donderdag schreef Slob in een brief aan de Tweede Kamer over de aanvraag van Sivor ‘dat aan de stichtingsnormen voor een scholengemeenschap wordt voldaan’. De stichting bestiert ook al een islamitische middelbare school in Rotterdam, het Avicenna College.

Dat Sivor ook in Den Haag een school mag beginnen, schiet Soner Atasoy in het verkeerde keelgat. Atasoy, bekend als directeur-bestuurder van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, is ook bestuurder van stichting De Ozonlaag. Met die stichting probeert hij al jaren islamitische middelbare scholen in andere steden van de grond te krijgen.

Afgewezen

‘Wij hebben vier of vijf jaar lang aanvragen ingediend voor een school in Den Haag en die zijn telkens afgewezen’, zegt Atasoy. ‘In 2019 diende ik een keer geen aanvraag in, en nu krijgt Sivor opeens wel toestemming voor een school.’

Atasoy ziet deze goedkeuring dan ook niet los van de strijd die de overheid volgens hem voert tegen het Haga Lyceum. Minister Slob probeerde de Amsterdamse school vorig jaar te sluiten omdat er sprake zou zijn van anti-democratisch onderwijs en banden met terroristen. De rechter floot de minister in januari terug.

Nu doet de minister volgens Atasoy een volgende zet op een ander schaakbord. ‘Wij kregen altijd te horen dat er by far niet voldoende leerlingen zijn voor een islamitische school in Den Haag’, zegt hij. ‘Het kan niet dat die er nu opeens wel zijn. De minister heeft zitten goochelen met cijfers.’

Volgens het ministerie van Onderwijs voldoet de school van Sivor aan de criteria, ook wat betreft het aantal leerlingen dat minimaal nodig is voor bekostiging. ‘De eerdere aanvragen van de heer Atasoy voldeden niet aan die criteria’, zegt een woordvoerder. ‘Het komt vaker voor dat door de ontwikkeling van het aantal leerlingen een aanvraag het ene jaar wordt afgewezen en op een later moment wel wordt goedgekeurd.’

Optellen

Atasoy diende in het verleden niet alleen aanvragen in voor een islamitische school, maar hij paste ook een truc toe die een ander schoolbestuur eerder met succes gebruikte. Door een aanvraag te doen voor een school gebaseerd op diverse religieuze stromingen waren er in potentie genoeg leerlingen om de school levensvatbaar te maken.

Het ministerie weigerde echter een school met een islamitisch-hindoeïstische denominatie te bekostigen. De Raad van State gaf het ministerie daarin gelijk. Het optellen van leerlingen van verschillende denominaties was alleen mogelijk als die ‘min of meer in elkaars verlengde liggen’.

Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.  Beeld ANP
Leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum.Beeld ANP

DE HAGA-SAGA: DIT GING ERAAN VOORAF

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op het gebied van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

De veiligheidsdienst AIVD heeft onrechtmatig en onzorgvuldig gehandeld bij het uitbrengen van twee ambtsberichten over het Cornelius Haga Lyceum, bleek uit onderzoek van toezichthouder CTIVD. Zo zijn de beweringen over banden van de schoolleiding met terroristen ‘onvoldoende onderbouwd’.

De Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden