Toch 'premiersdebat' bij RTL, maar dan zonder VVD en PVV

Het RTL-'premiersdebat' op 26 februari aanstaande gaat toch door, maar dan zonder VVD en PVV. Zondag liet RTL nog weten dat het debat in het water was gevallen omdat Mark Rutte en Geert Wilders niet wilden meedoen. Nu is besloten het toch te houden, maar dan met de lijsttrekkers van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Mark Rutte en Geert Wilders zijn tijdens de pauze van een verkiezingsdebat. Beeld anp
Mark Rutte en Geert Wilders zijn tijdens de pauze van een verkiezingsdebat.Beeld anp

Rutte en Wilders haakten af omdat er voor het eerst meer dan vier partijen voor het debat waren uitgenodigd. Dat was volgens hen in strijd met de afspraken. Wilders twitterde zondag: 'Kan nu naar carnaval!'. Rutte lieten weten dat 'RTL zich niet aan de afspraak houdt' en dat hij daarom de uitnodiging afsloeg.

Kort na de afzeggingen van Wilders en Rutte besloot organisator RTL Nieuws de stekker te trekken uit het evenement. RTL had in november toegezegd dat er maximaal vier deelnemers zouden komen, geselecteerd op basis van de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van meerdere peilingen.

Moeilijker dan verwacht

Dat bleek moeilijker dan verwacht. De verschillen tussen CDA, D66 en GroenLinks slonken steeds verder en zijn inmiddels statistisch verwaarloosbaar. RTL voelde zich daardoor gedwongen toch vijf partijen voor het 'premiersdebat' uit te nodigen, waarop VVD en PVV zich dus terugtrokken.

RTL Nieuws zegt in een verklaring nu toch een debat op zondag 26 februari te willen houden na 'een massale roep van kijkers om meer debat op tv'. Hoofdredacteur Harm Taselaar: 'We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen.'

De lijsttrekkers van de nu uitgenodigde vijf partijen hebben allen toegezegd. Het debat vindt plaats in theater De Rode Hoed en staat onder leiding van politiek verslaggever Frits Wester.

Overigens organiseert RTL Nieuws samen met BNR Nieuwsradio en het opinieweekblad Elsevier een week na dit debat, op 5 maart, het zogenoemde 'Carrédebat'. Daar verschijnen in totaal acht lijsttrekkers, onder wie - in dit geval wél - Rutte en Wilders.

Waarom organiseert RTL geen voordebat tussen de vier progressieve partijen?

Dit vroeg Michiel Zonneveld (publicist en oud-parlementair journalist) zich al af in dit artikel:


Klaver verontwaardigd

Een verontwaardigde Jesse Klaver beschuldigde de VVD en PVV meteen na het afzeggen van 'lafheid en wegduiken'. GroenLinks maakte er de afgelopen maanden geen geheim van dat het RTL-premiersdebat een cruciaal onderdeel van de campagne was. Als Klaver deelname zou weten af te dwingen, was 'alles mogelijk'. Dan kon hij zich net als Diederik Samsom in 2012 tijdens het premierdebat presenteren als dé kandidaat van links, de belangrijkste tegenstrever van Wilders of Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden