Toch openbaar verhoor Rice over 11/9

Condoleezza Rice, de Nationale Veiligheidadviseur van de Amerikaanse president Bush, zal alsnog publiekelijk en onder ede getuigen voor de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzoekt....

Ook werd bekend dat Bush en vice-president Cheney tegelijk voor de voltallige commissie zullen verschijnen, maar dan in een besloten zitting en niet onder ede. Aanvankelijk had de president alleen vragen willen beantwoorden van de twee co-voorzitters.

De regering was bang dat het verhoor van Rice een 'gevaarlijk precedent' zou scheppen. Nationale Veiligheidsadviseurs getuigen zelden onder ede, vanwege hun zeer vertrouwelijke band met de president. Nu is er een clausule die garandeert dat het getuigenis van Rice 'geen precedent schept'.

Haar ondervraging moet bijdragen tot het onderzoek naar wat er misging in de jaren vóór de aanslagen van 11 september. De onafhankelijke commissie concentreert zich op het falen van de inlichtingendiensten en de regeringen-Clinton en -Bush. Het gevaar van terrorisme werd door vrijwel iedereen onderschat, bleek al uit talrijke verhoren.

De druk op Rice nam vorige week toe nadat Richard Clarke was gehoord. De opgestapte terrorisme-expert van Bush verklaarde dat de regering in de eerste negen maanden van 2001 weigerde de terroristische dreiging op waarde te schatten.

Ook verklaarde Clarke dat Bush de aanslagen vanaf 12 september misbruikte om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.

De commissie wil deze aantijgingen, en de eerdere antwoorden van Rice tijdens een besloten zitting, controleren tijdens haar publieke ondervraging. Die zou bewijzen kunnen opleveren voor meineed door Clarke, waarvan sommige Republikeinen spreken .

De commissieleden zijn verheugd over de toezegging . De data waarop Rice, Bush en Cheney worden gehoord zijn niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden