NieuwsOpvang asielzoekers

Toch noodopvang voor asielzoekers die Nederland binnenkomen

Er komt toch noodopvang voor asielzoekers die komende tijd de grens met Nederland oversteken. Eerder deze week leek het er nog op dat voor deze groep voorlopig geen opvang mogelijk zou zijn, aangezien de asielprocedure door het coronavirus stil komt te liggen.

De Friezenhal van het WTC EXPO werd vorige week omgebouwd tot tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen in Leeuwarden. Beeld ANP
De Friezenhal van het WTC EXPO werd vorige week omgebouwd tot tijdelijke opvanglocatie voor vluchtelingen in Leeuwarden.Beeld ANP

Met de maatregel voorkomt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) dat gezinnen met kinderen op straat komen te staan. Dit is sinds een rechterlijke uitspraak in 2011 bij wet verboden. Overigens bestaat de huidige instroom van asielzoekers voornamelijk uit alleenstaande mannen uit Syrië of Eritrea. Ook zij mogen gebruik maken van de noodopvang.

Het is nog niet bekend waar de noodopvang zal plaatsvinden. Momenteel worden hierover gesprekken gevoerd met verschillende gemeenten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De opvang zal bestaan uit demontabele ruimten of tenten.

Handjevol asielzoekers

Wekelijks melden zich zo’n vijfhonderd asielzoekers in het Groningse Ter Apel, waar het aanmeldcentrum is gevestigd. Afgelopen week lag dit aantal met de komst van 634 asielzoekers iets hoger. Staatssecretaris Broekers-Knol verwacht dat de instroom door het coronavirus zal afzwakken. Maandag meldde zich slechts een ‘handjevol asielzoekers’ in Ter Apel, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zij hebben alvast onderdak gekregen.

Het aanmeldcentrum is sinds maandag gesloten. Omdat van asielzoekers op voorhand niet bekend is welke landen zij hebben doorkruist, wordt de procedure uit voorzorg voorlopig stilgelegd. Dit betekent ook dat geen gesprekken plaatsvinden met de immigratiedienst IND, de organisatie die verantwoordelijk is voor het toekennen van verblijfsvergunningen. De wachttijden zullen hierdoor waarschijnlijk nog verder oplopen.

Minister Grapperhaus (Justitie) spreekt in zijn brief aan de Tweede Kamer van ‘overmacht’. Als aanvragen door de huidige situatie niet binnen de wettelijke termijnen kunnen worden afgehandeld, dan kunnen asielzoekers geen dwangsom claimen - iets wat de laatste tijd veelvuldig gebeurt. De overheidsorganisatie is hier wekelijk zo'n miljoen euro aan kwijt.

EU sluit haar buitengrenzen om coronavirus in te dammen
De EU sluit haar grenzen voor alle reizigers van buiten de Europese Unie. Deze drastische maatregel moet de verspreiding van het coronavirus indammen.

Zo houd je het de komende weken leuk in huis
Al skypend vergaderen terwijl een peuter aan je been jengelt om een banaan: zo gemakkelijk is het nog niet, die thuisisolatie met kinderen. Hoe maak je de komende weken een beetje draaglijk voor alle gezinsleden? Twee deskundigen geven tips.

Dit moet u weten over het coronavirus
Het nieuwe coronavirus, dat de ziekte covid-19 kan veroorzaken, grijpt om zich heen: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een officiële pandemie en het aantal besmettingen en doden loopt in binnen- en buitenland op. Wat gebeurt er om de uitbraak te bestrijden in Nederland en in de rest van de wereld? In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

In tijden van corona bewijzen VS dat ze niet zijn wat ze denken: uitzonderlijk
Amerikanen mochten het land in zonder dat iemand ze controleerde. Maatregelen bleven uit. De president wees naar de gouverneurs en die wezen terug. De Verenigde Staten zijn allesbehalve great, als het gaat om de aanpak van een pandemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden