Toch nog

HANS AARSMAN

Updates

Twitter.com/HansAarsman

Aan de olifant die nog op de oever staat, is het te zien: geen slagtanden. De anderen zouden hun slagtanden onder water kunnen hebben, maar die kans is klein. Afgezaagd door de eigenaren, dat brengt geld in het laatje. Alle drijvers hebben een stok en dwars op die stok een scherp stuk ijzer, soort weerhaak. Mochten de olifanten niet gehoorzamen, krijgen ze daarmee.

De voorste olifant is ver te water gegaan. Zijn slurf moet hij omhoog steken om te kunnen ademhalen. Als-ie zou uitglijden onder water, hij stapt per ongeluk in een kuil zo diep dat hij met zijn slurf niet meer boven water uitkomt? Dan gaat-ie zwemmen, ik heb het opgezocht, olifanten trappelen met hun poten.

Als je een olifantenrit wilt maken, half uurtje ongeveer, kun je kiezen met of zonder bankje. Met bankje lijkt comfortabeler, meer houvast, maar je schommelt alle kanten op. Plus dat je het beest met 50 kilo extra opzadelt. Olifanten schijnen een kwetsbare rug te hebben, hoe minder gewicht ze dragen, hoe beter.

Zonder bankje ga je zitten zoals de meiden voor in beeld. Een halsband om je aan vast te houden. Wapperende oren die langs je benen strijken, kroelen door de zwarte haartjes bovenop zijn kop. En het waterballet. Waarom anders zou je een ritje met een olifant maken?

Geen waterballet voor de bankzitters, ze worden op hun olifanten onder de oever naar een volgende opgang geleid. Het meisje met de witte diadeem is helemaal zijwaarts gaan zitten, haar voeten zo ver mogelijk bij het water vandaan. Ze kijkt allesbehalve blij. Haar olifantendrijver heeft zich voorover gebogen, wat doet hij, krabt hij de olifant achter zijn oor? Sjort hij een riem van het bankje vast? Op de rug en de flank van de olifant zitten natte stukken. Als ze zover te water waren geweest, had de hele rug nat moeten zijn. De drijver bukt zich om water te scheppen en op zijn olifant te gooien, zo krijgt ie wat extra verkoeling.

Op de olifant helemaal rechts heeft een jongen een been opgetrokken, hoewel zijn drijver geen water aan het gooien is. Daar zit je verkrampt te wezen met je videocamera, je smartphone, je fototoestel. Het is meemaken of registeren. Kun je beter voor meemaken kiezen. En wat denk je? Kom je toch nog op de foto. De meiden poseren, ergens verderop staat een fotograaf.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden