Lezersbrieven

Toch nog een lichtpuntje: Zijlstra zo ver mogelijk van Cultuur

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 18 oktober 2017.

Volgens Peter van Meel zal Halbe Zijlstra trots onderschrijven dat hij affiniteit met cultuurafbraak heeft.Beeld anp

Cultuuraffiniteit

In 'Ten eerste' van 17 oktober wordt Halbe Zijlstra omschreven als een hardliner met weinig buitenlandervaring en een beperkt diplomatiek netwerk. Tot zover lijken mij dat correcte waarnemingen, maar affiniteit met cultuur? Daar had volgens mij 'cultuurafbraak' moeten staan. Hij zal het zelf trots onderschrijven.

Peter van Meel, Tilburg

Lichtpuntje

Toch nog een lichtpuntje. Halbe Zijlstra op Buitenlandse Zaken. Zo ver mogelijk van Cultuur.

Bennie Waanders, Enschede

Hallo gewone Nederlanders

Ik moest 'gewoon' even reageren op het stuk van Keyvan Shahbazi 'Hallo, gewone, normale Nederlanders'. Hij krijgt, schrijft hij, al 34 jaar dagelijks de vraag van mensen die hij niet kent waar hij vandaan komt: 'En als ik antwoord 'Amsterdam', zeiden ze: 'Nee, daarvoor.' Ik kreeg kippevel om dit als 'gewone' Nederlander te lezen en ik schaamde me voor mijn 'gewone' landgenoten.

Wat een goed en mooi verwoord stuk over de vooroordelen die ontstaan als je ook maar een enigszins andere achternaam en/of uiterlijk hebt, ongeacht of je succesvol en/of al goed geïntegreerd bent. Dat met simpele zinnetjes als 'kan gebeuren' en 'iedereen vergist zich weleens' de vooroordelen door de schrijver zelf goed gepraat worden en dat hij niet eens boos of cynisch is, vind ik geweldig. Daar kunnen wij als 'gewone' Nederlanders alleen maar van leren.

Chapeau.

Sandra Blok, Alkmaar

Taaislijmziekte

Ach gut, de secretaris van het Zorginstituut voelt zich tekortgedaan, omdat longartsen vertellen dat zijn instituut met oogkleppen naar het geneesmiddel Orkambi kijkt. De longartsen beweren dat Zorginstituut Nederland taaislijmziekte beschouwt als een longziekte, terwijl ook andere organen door taai slijm aangetast worden. Een multi-orgaanziekte, kortom. Kunnen wij als patiënt ook volmondig bevestigen, trouwens.

En de teleurgestelde secretaris bevestigt vervolgens - tot onze stomme verbazing - de klacht van longartsen en de Nederlandse Cystic Fibrose Stichting door alleen maar op de longeffecten te focussen! Kijk, daar voelen wij ons nou door tekortgedaan.

Irène Mols, Herten en Jan Greijn, CF-patiënten, Bruinisse

Lelystad

Ik ben ontzettend kwaad dat de discussie rondom vliegveld Lelystad nu alleen nog maar lijkt te draaien om geluidshinder.

Heeft dan niemand het meer over het werkelijke probleem? Het probleem van economische groei als doel op zich. We willen niet nog meer vliegtuigen, nog meer toeristen, nog meer hamburgers, nog meer auto's. Economische groei is bedoeld om onze wereld beter en mooier te maken. Als doel op zich maakt dat onze wereld kapot.

Mike Boerma, Amsterdam

Actiegroep uit Hoenderloo demonstreert bij een informatieavond over vliegveld Lelystad.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden