Toch niet bezuinigd op controle van voedsel

De maximale boete voor voedselfraude moet omhoog van 4.500 naar 78.000 euro. Een geplande bezuiniging van 4,2 miljoen op voedselcontrole gaat niet door. Dat is de uitkomst van het Tweede Kamerdebat gisteren met minister Edith Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBERT GIEBELS

DEN HAAG - Aanleiding voor het debat was de recente opeenstapeling van schandalen rondom voedsel - paardenvlees in plaats van rundvlees, kankerverwekkend aflatoxine via veevoer in de melk, bio-eieren die niet bio blijken te zijn.

In een gesprek met de Volkskrant zei staatssecretaris Dijksma dat ze met de voedingssector de productieketen korter wil proberen te maken. Ook bepleit ze 'naming and shaming' van veroordeelde voedselfraudeurs door hun namen en bedrijfsnamen op een openbare Europese lijst te zetten. In het Kamerdebat benadrukten de bewindslieden dat Nederland nauw betrokken is bij het aanscherpen van Europese regelgeving rond voedselfraude.

Dijksma zei dat de boetes en ook de frauduleuze winst naar de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten worden gesluisd. Daarmee kwam ze tegemoet aan de wens van Kamerleden die menen dat bedrijven nu lachen om de hoogte van de boetes en de pakkans afwegen. Een ruime Kamermeerderheid is ervoor voedselfraudeurs veel strenger te straffen dan nu gebeurt.

Binnen enkele maanden laat minister Schippers weten of ze geld op haar begroting heeft gevonden om de voorgenomen bezuiniging op de NVWA van 4,2 miljoen euro terug te draaien. 'Als het lukt, zet ik dat geld in voor voedsel- en productveiligheid', beloofde Schippers. Zij sluit zich aan bij de Kamermeerderheid die geen controlecapaciteit wil weghalen bij de NVWA. Die gaat periodiek de informatie op productetiketten controleren.

Alle Kamerfracties kwamen met allerlei suggesties om voedselfraude aan te pakken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden