Toch natuurschade mosselteelt

Onder druk van collegawetenschappers heeft het Wageningse onderzoeksinstituut Imares een persbericht ingetrokken dat stelde dat de mosselzaadvisserij nauwelijks invloed heeft op de natuur in de Waddenzee, en zelfs 'positief' is.

AMSTERDAM - Het achterliggende onderzoek ligt 'wat genuanceerder', schrijven het Imares en het Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ) nu in een gezamenlijke verklaring.


Het nieuws dat Imares maandag in samenspraak met de mosselbranche en het ministerie voor Landbouw deed uitgaan was 'heel duidelijk gekleurd' en 'drie keer te kort door de bocht', zegt Nienke Bloksma van het NIOZ. 'Het is iets te veel bekeken vanuit de ogen van visserijbiologen', erkent Imares-directielid Han Lindeboom desgevraagd.


De studie van Imares en NIOZ moest uitwijzen of kweken en wegschrapen van mosselzaad (babymosselen) in de Waddenzee schadelijk is voor de natuur. Dat leek mee te vallen. 'Na een jaar is er geen verschil meer met onbeviste locaties', 'op de kweekpercelen gedijen de bodemdieren en vissen net zo goed als op de wilde banken' en 'het uitzetten van jonge mosselen heeft een positief effect op de soortenrijkdom', stelde Imares in eerste instantie.


Het achterliggende onderzoek vertelt een ander verhaal. Zo lagen de mosselkweekpercelen op plekken die van nature al rijker aan leven zijn, en werden de 'onbeviste' gebieden wel degelijk bevist, zij het niet door mossel- maar garnalenvissers. Ook vonden de onderzoekers negatieve effecten van de visserij. Wilde mosselbanken kwamen vooral tot ontwikkeling op plekken waar niet werd gevist, en het effect van de vangst bleek sterk per jaar en seizoen te verschillen.


'Het oorspronkelijke bericht winkelde selectief in de resultaten', zegt de Groningse hoogleraar ecologie en natuurbescherming Han Olff, die niet bij de studies betrokken was. 'De negatieve effecten voor de natuur zijn onder tafel gemoffeld, terwijl alles wat ook maar enigszins gunstig leek voor de visserij naar voren is gehaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden