‘Toch monument Van Gogh’

Het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer wil toch een gedenkteken plaatsen voor Theo van Gogh. Vice-voorzitter Germaine Princen van het stadsdeel betreurt ‘dat de indruk is ontstaan dat wij geen monument willen neerzetten omdat we bang zijn voor provocaties’....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Van Gogh woonde in het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Hij werd op 2 november vorig jaar neergeschoten vlak bij het stadsdeelkantoor. ‘Als nabestaanden en buurtbewoners een gedenkteken willen, moet je daarvoor openstaan’, vindt Princen.

Enkele dagen geleden ontstond opwinding toen stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet zich tegen een gedenkteken uitsprak. Een monument op een vaste plek heeft volgens hem grote nadelen, want ‘dat roept voortdurend andere provocaties op die je niet wilt hebben’. Hij sprak zijn voorkeur uit voor een jaarlijkse herdenking die in het teken zou staan van de vrije meningsuiting. Daarbij moest ook aan de orde komen dat Van Gogh volgens sommigen te ver ging.

De moeder van Theo van Gogh uitte maandag scherpe kritiek op de stadsdeelvoorzitter in haar slachtofferverklaring voor de rechtbank. ‘Verbeet wil rekening houden met de wisselende emoties in de wijken. Hij bedoelt natuurlijk de Marokkanen. Wat zou Theo gelachen hebben om deze bangigheid.’

Verbeet is op vakantie. Hij wordt vervangen door Princen. Zij vindt dat hij zich ongelukkig heeft uitgedrukt. Volgens haar is daardoor ten onrechte de indruk gewekt dat er geen monument komt. Princen excuseerde zich tegenover mevrouw Van Gogh en Van Goghs filmproducent Van de Westelaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden