nieuws

Toch maar geen windmolens bij IJburg, Amsterdamse duurzame ambities ‘onveranderd’

Amsterdam schrapt de omstreden plannen voor windturbines rond IJburg. Felle protesten tegen de komst van de molens zijn daar een van de redenen voor. Maar met de naderende verkiezingen heeft de wending niets te maken, aldus het stadsbestuur.

Noël van Bemmel
Amsterdam IJburg-actievoerders tegen windmolens op de plek waar windmolens moesten komen.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Amsterdam IJburg-actievoerders tegen windmolens op de plek waar windmolens moesten komen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat zegt verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) in een toelichting op de brief die zij donderdagmiddag naar de gemeenteraad stuurde. Daarin zijn molens direct rondom de wijk geschrapt, alleen een randje van het aangrenzende IJmeer geldt nog wel als ‘zoekgebied’.

Het heftige windmolenverzet van IJburgers trok afgelopen maandag landelijk de aandacht omdat de wijk geldt als een stevige GroenLinks-enclave. De Amsterdammers werd hypocrisie verweten door inwoners van regio’s waar windparken al langer de horizon bepalen. Demissionair premier Rutte sneerde in een verkiezingsdebat met GroenLinks-leiderJesse Klaver dat zijn partij te hard van stapel loopt op IJburg en zo het draagvlak van de energietransitie ondermijnt.

Van Doorninck is duidelijk ontstemd over die actie van Rutte. Amsterdam voert bij de zoektocht naar plekken voor windmolens immers Rijksbeleid uit, benadrukt ze. In het kader van de landelijke energietransitie moeten dertig regio’s in Nederland zogenoemde ‘zoekgebieden’ aangeven waar windturbines en zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Dat ze de plannen voor IJburg nu intrekt heeft naast het verzet van bewoners ook andere reden, stelt Van Doorninck. Zoals de mogelijke hoeveelheid energie die daar kan worden opgewekt, het effect op de natuur en de technische inpassing binnen het elektriciteitsnet. Volgens haar speelde vooral de geringe afstand tot woningen een doorslaggevende rol op IJburg. ‘Binnen 350 meter moeten molens waarschijnlijk vaak worden stilgezet wegens geluidsoverlast. Dat is niet rendabel.’ De hoofdstad overweegt nu turbines neer te zetten rond de haven, in de buurt van Weesp, Holendrecht (Zuidoost), de Noorder IJplas en de Ring A10 (Noord).

Ambitie onveranderd

Amsterdam moest deze week de buurgemeenten inlichten over de stand van zaken en besloot de laatste inzichten te delen. ‘Ik begrijp uw vraag over de verkiezingen, maar dit onderzoek loopt al heel lang.’ Van Doorninck onderstreept dat de Amsterdamse ambities voor het opwekken van windenergie, 50 megawatt extra, onveranderd blijven.

‘We zijn blij dat ons verzet tot resultaat heeft geleid’, zegt medeoprichter Naut Kusters van actiegroep Windalarm. Die organiseerde zaterdag nog een landelijke demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. ‘Maar ons bezwaar geldt voor heel Nederland. Windturbines zijn een bron van geluidsoverlast en horen niet in bewoonde gebieden.’ Kusters vreest dat regiobestuurders gaan kiezen voor plaatsing van windmolens nabij wijken waar minder weerbare bewoners wonen. Windalarm stelt dat alle windturbines prima op zee kunnen worden geplaatst en begint een landelijke campagne om politici daarvan te overtuigen. ‘We willen alle burgers beschermen, niet alleen de IJburgers.’

De overheid wil over tien jaar 35 terawattuur duurzame energie op land opwekken (met zonnepanelen en windmolens). Voor 1 terawattuur heb je ongeveer 70 grote windturbines nodig of 1.500 hectare zonnepanelen. Alle regio’s hebben conceptplannen ingeleverd, inclusief zoekgebieden waar die molens kunnen komen. Sommige plaatsen kwamen direct in opstand, waarna zoekgebieden als Texel, het IJsselmeer, het Gooimeer of De Ronde Venen snel afvielen. Andere plaatsen zijn minder mondig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden