Toch jammer, van Strauss-Kahn

Met twee miljoen kiezers zijn de socialistische voorverkiezingen in Frankrijk succesvol. Goed voor de geloofwaardigheid van linkse kandidaten, is de teneur. En: helaas doet DSK niet mee.

PARIJS - Bij het stembureau in de basisschool aan de Rue de Marseille in oost-Parijs staat zondagmiddag een bonte rij tot aan de voordeur geduldig te wachten: jong, op leeftijd, trendy, sjofel - alles zit ertussen. Klaarblijkelijk allemaal kiezers met het hart links. 'Hier had ik totaal geen rekening mee gehouden', grijnst Eric Algrain, wethouder van de deelgemeente en voorzitter van het bureau.


Alleen al door de opkomst zijn de voorverkiezingen voor een socialistische presidentskandidaat een ongekend succes. De miljoen deelnemers die de Parti Socialiste als streefgetal had vastgesteld, waren rond drie uur 's middags al geteld. Algrain voorspelt voor zijn wijk een opkomst van 20 procent van de kiesgerechtigden. Wat betekent dat de helft van de linkse stemmers de moeite van een gang naar het stembureau zal nemen.


'Dit is zo goed voor de geloofwaardigheid van de linkse kandidaten', zegt Sophie Bagos de Heredia, die zojuist een biljet met de naam van Martine Aubry in de stembus heeft laten glijden. ' Voor mij was het niet moeilijk. Ik kies voor de kandidaat met de sterkste persoonlijkheid en de meeste ervaring. Aubry kun je vertrouwen. En bovendien: de voorverkiezingen waren haar idee.'


Wie wil stemmen, moet eerst een identiteitsbewijs laten zien en vervolgens een formulier ondertekenen dat hij of zij het linkse gedachtengoed onderschrijft. Daarna wordt een vrijwillige bijdrage aan de verkiezingskas verwacht. Minimuminleg: 1 euro. Er verdwijnen ook briefjes van 10 euro in de kartonnen spaarpot.


'Ik vind het goed dat heel links mee mag stemmen', oordeelt Bagos de Heredia, die eigenlijk van het Front de Gauche is, de extreem linkse vleugel. 'Zo krijgt de socialistische kandidaat meer draagvlak. Voor de tweede ronde bij de presidentsverkiezingen is dat heel nuttig.' Over de afwezigheid van Dominique Strauss-Kahn is ze, zoals meer kiezers, tweeslachtig. 'Ik ben blij dat hij niet meedoet, omdat hij tot dezelfde elite behoort als Sarkozy. Maar ik vind het ook jammer, omdat hij een garantie zou zijn voor een overwinning van links.'


Alles wat een einde kan maken aan het bewind van Sarkozy verdient steun - dat is ook de teneur op het stembureau in het gemeentehuis van het tiende arrondissement van Parijs. Jean-Yves Moyroud, kunstschilder op Montmartre, heeft er zojuist op François Hollande gestemd. De reden is simpel. 'Ik kies voor degene die de meeste kans maakt om Sarkozy te verslaan. Van huis uit ben ik communist. Mijn stem krijgen de socialisten dus volgend jaar pas in de tweede ronde.'


'Een geweldig idee', zegt Dominique Belargent over de voorverkiezingen. Hij zit in het gemeentehuis achter de tafel waar de kiezers zich moeten melden. Een jongen die als kiezer nog in Besançon ingeschreven staat, stuurt hij onverrichterzake weer naar buiten. 'Er melden zich nogal wat mensen die niet op de lijst staan', vertelt Belargent. 'Maar problemen geeft dat niet. De stemming is goed.'


'Deze verkiezing geeft kracht en legitimiteit aan de linkse kandidaat', vindt Sarah Becker, een twintiger die zojuist haar stem op Arnaud Montebourg heeft uitgebracht. 'Iedereen is goed, behalve Hollande', als het aan haar ligt. 'Niet weer een kalende man van achter in de 50 als president.


Het moet afgelopen zijn met die partij-olifanten. Hollande is niet duidelijk over internetgebruik, over homohuwelijken en kernenergie', vindt ze. 'Toen hij partijleider was, bleef er van de socialisten weinig over.' De uitgesproken linkse stellingname van Montebourg heeft haar overtuigd.


'Heerlijk om weer eens te kunnen stemmen', verzucht Amanda, journaliste bij societyblad Grazia. 'Al heb ik moeite met de kandidaten. Strauss-Kahn zou zonder problemen president zijn geworden. Nu moet ik het nog zien. Ik heb op Aubry gestemd, de minst slechte die er bij zit.'


Ten eerste


Hollande en Aubry winnaars, grote nederlaag Royal

François Hollande (ruim 39 procent) en Martine Aubry (31 procent) zijn de winnaars van deze eerste ronde. Dat was te verwachten. Totaal onverwacht komen de grote nederlaag van Ségolène Royal (6 procent) en de grote winst van outsider Arnaud Montebourg (ruim 17 procent). De resultaten van Manuel Valls (5) en Jean-Michel Baylet (0,6) doen wel weer recht aan de peilingen. Montebourg, die tot de linkervleugel van de Parti Socialiste behoort, krijgt daardoor een zware stem in de tweede ronde, die komende zondag wordt gehouden. Dan nemen Aubry en Hollande het tegen elkaar op. Twee miljoen Fransen brachten zondag hun stem uit.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden